Додик: Срби 9. јануара донијели одлуку историјског карактера (ВИДЕО)

Агенције
Додик: Срби 9. јануара донијели одлуку историјског карактера (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да су Срби прво одлучили, а касније и потврдили да је 9. јануар Дан Републике.

"Срби су 9. јануара донијели одлуку историјског карактера, коју су потврдили на референдуму на којем су јасно рекли да је 9. јануар Дан Републике", објавио је Додик на платформи "Икс" уз промотивни видео о обиљежавању Дана Републике.

У видеу је акценат на корацима, како наратор каже, за оне који знају ка чему корачају и за шта раде, ка свему за шта се живи и шта ће дјеци бити остављено.

"Деветог јануара заједно корачамо напријед. Корачамо храбро, корачамо слободно! Корачај и ти на дефилеу и прослави Дана Републике Српске 9. јануара на Тргу Крајине у 17.00 часова", истакнуто је у видеу.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске, јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана