Додик: Србе нико неће дијелити!

Срна
Додик: Србе нико неће дијелити!

ДЕРВЕНТА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби Републику Српску доживљавају као државу и поручио да су Срби један народ ма гдје живјели и да их нико не може дијелити.

Додик је рекао да је чињеница да је Република Српска наш оквир, али и српска држава у којој други живе слободно.

- Ми у срцима и душама живимо нашу државу. Она се зове Република Српска! И Срби данас имају двије државе - Србију и Републику Српску које кроз историјско вријеме које долази, теже да буду једно и то је сасвим обично, сасвим оправдано. То је дозвољено другим народима и зато нема разлога да не буде дозвољено и нама - нагласио је Додик  у Дервенти.

Он је указао да је највећи проблем Републике Српске данас то што је показала да може да живи.

- Република Српска је за неке предуго опстала на политичкој сцени. И зато предузимају одређене кораке. Многи су чули ону причу о незавршеном послу, а сад неки веле да је то нешто завршено. Санкционишу, условљавају, спречавају. Желе да покажу да Република не може, али она показује да може - указао је Додик.

Декларација коју смо освојили на Свесрпском Сабору је величанствена. Она даје одговоре на многе изазове и питања.

- Тамо смо рекли да постоје само Срби и да наш народ нико не може да дијели. Да је то наш живот и наша вјера. Прије неколико дана могли сте да чујете поново неке зле гласове Сарајева који кажу да "Срби у Србији и Срби у Републици Српској нису исто"!? Чуј то? Кажу, "они јесу једна вјера православна и јесу један народ, али нису исти". Како то објаснити? Нису знали ништа више да кажу, осим те глупости - навео је Додик.

Он каже да се сада поново покушава Србима наметнути оно што је Бењамин Калај настојао.

- Сада долази Кристијан Шмит и прије њега неки други да нам кажу "чекај шта вам је, ви морате да прихватите да сте у БиХ, да будете Босанци, ви сте РС!". А, када им кажем да су они БХ, онда се они љуте. Кажу, погледајте и Додика како он говори? Откуд њему право да каже БиХ није БиХ, него БХ? А кад ја питам зашто ми нисмо Република Српска, него РС, онда је то у реду, је ли? И зато треба Додика кажњавати, треба санкционисати, треба неки међу нама да кажу, па да он је крив - рекао је Додик.

Додик каже да је свјестан да се против њега води намјештени политички процес пред Судом БиХ јер није дао надлежности Републике Српске и српску имовину.

- И покушавају да направе причу о том злом Милораду Додику за којег никад ништа нису доказали, па су смислили да Шмит каже - "онај ко мене не поштује иде у затвор". А ја сам одмах рекао први дан - "ја тебе баш не поштујем". Зато сад идем по Сарајеву, по судовима, као што је некад ишао Петар Кочић. Тамо ми суде муслимани, али нема ниједог Србина, него троје који су промијењени. Сада су све троје муслимани. И сад ја треба да очекујем правду. Али, то ће само показати колика је БиХ неправда. Зато идем тамо и не бојим се, а они нека причају што хоће. Видите да америчка Амбасада стално нешто пише - поручио је Додик.

"Српска има силне пријатеље које не смије заборавити"

Додик је рекао да је поносан што Република Српска данас има силне пријатеље, иако то многи обезвређују.

Он је истакао да су ту, осим Србије, на чије је пријатељство посебно поносан, бројне друге државе.

- Многи мисле да то није ништа, те да ако ниси добар са предсједником САД Џо Бајденом, онда то није права вриједност. А ако си добар са предсједником Русије Владимиром Путином, онда си крив - рекао је Додик у Дервенти.

Он је напоменуо да, колико год било тешко, Срби не могу издати принцип пријатељства и братства са Русијом.

- Зато смо санкционисани и зато смо криви. Сада имамо санкције јер нисмо хтјели да у тешким временима заборавимо руски народ и да заборавимо да је Русија ушла у Први свјетски рат, непотребно са становишта њених интереса, али је ушла да брани српски народ од Аустроугарске - рекао је Додик.

Он је додао да српски народ не може тек тако то да заборави, јер би се тако одрекао своје прошлости и свог идентитета.

Додик је упитао и како је могуће да су једино политичари и функционери из Српске криви за нешто, те упозорио да је циљ америчких санкција да овладају простором Републике српске и да на власт доведу структуру која ће да их слуша.

- Морамо то да истрпимо, ту смо да служимо народу и нећу дозволити да изгубимо Републику Српску, наш идентитет и нашу снагу, јер изгубимо ли Републику Српску, изгубили смо слободу - упозорио је Додик.

Он је позвао Србе да се из тог разлога окупе око Српске и Србије, како би странци били спријечени да униште српски народ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана