Додик: Спремни смо за Шмитов "Дан Д"; ако наставе растурати Дејтон, добиће самосталну Српску

Г.С.
Додик: Спремни смо за Шмитов "Дан Д"; ако наставе растурати Дејтон, добиће самосталну Српску

БАЊАЛУКА - Спремни смо за тај "Дан Д" о коме Шмит прича. Наше намјере су јасне - желимо да сачувамо дејтонску БиХ и Устав БиХ. Ако наставе с растурањем Дејтона, добиће самосталну Републику Српску и распалу нефункционалну Федерацију.

То је наш одговор свима који пријете нападима на Српску.

Ово је навео предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом изјаве Кристијана Шмита, да уколико политички лидери не успију договорити техничке измјене Изборног закона БиХ, онда ће он интервенисати и то ће бити "Дан Д".  

Одлуку о свим процесима и даљим кретањима БиХ могу донијети само изабрани представници народа, који за тако нешто имају легитимитет, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Проблем који имамо и који траје још од конституисања власти је тај што политички муслимани немају капацитет за самостално доношење одлука и било какве преговоре. Њихова подређеност странцима који су их поставили води томе да се договори не поштују и да озбиљно сумњамо у њихову одлучност да БиХ иде напријед" истакао је Додик на Иксу.

Истиче да је њихова опредијељеност ка европском путу до сада била на нивоу излизаних фраза, готово истих оних које слушамо и у ЕУ како нас "желе".

"Исто тако и ове сарајевске странке желе у ЕУ, а на дјелима нас воде све даље од тог пута. Толико далеко да неки неименовани странац прича како је састанак политичких лидера, који би требало да буде нормалан ток за договоре и рјешавање свих питања – 'Дан Д' " рекао је Додик.

Додик је поручио да ће бити "дан Д" ако се неко усуди да пређе границе и реализује сценарио по коме се отвара простор да он нешто наметне.

Навео је да је Република Српска  у свим својим ранијим акцијама дала јасан одговор и да користи правна и политичка средства.

"Користимо сва правна и политичка средства и користићемо их и даље. Нећемо дозволити да Американци и Британци суспендују и право и правду. Свако ко сумња у наше ријечи, нека поново прочита Дејтонски споразум, Устав БиХ, али и повељу УН-а. Наша права и могућности које нам стоје на располагању су конципирани на праву и спремни смо да их користимо" закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана