Додик: СПЦ се не мијеша у политику, за разлику од неких других вјерских заједница у БиХ

Срна
Додик: СПЦ се не мијеша у политику, за разлику од неких других вјерских заједница у БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је изузетно важна подршка Српске православне цркве (СПЦ) републичким институцијама, посебно друштву у изазовним временима.

Додик је напоменуо да је мисија СПЦ да води општу бригу о стању у друштву, тако да се дистанцира од управљања и мијешања у политику, за разлику од неких других заједница у БиХ.

"Ову годину ће обиљежити допринос власти да се заврши изградња капиталних вјерских објеката, као што је Руско-српски центар", рекао је Додик новинарима након састанка са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом.

Он је нагласио да ће овај центар бити мјесто окупљања, али ће и бити повезница између руског и српског народа и православља.

"То неки на Западу сматрају као проблем и желе да нападну те основне православне вриједности. Владика је од предсједника Русије Владимира Путина добио важно и престижно одликовање на којем сам му честитао и вјерујем да ће у догледно вријеме бити прилике да се то одликовање овдје уручи", рекао је Додик.

Он сматра да владика Јефрем то заслужује јер је остао посвећен не само Цркви и вјери у Бога, него и институционалном подизању СПЦ на овом простору.

Додик је рекао да је видљиво да је период под управом владике Јефрема период градње нових цркава, те да је план власти да подржи и изградњу манастира у Градишци, те завршетак манастира у Приједору.

Додик је грађанима честитао Нову годину и предстојеће божићне празнике, позвавши људе да се окупе у српским храмовима, око СПЦ и традиционалних вриједности.

"Желим да се окупимо сви и прославимо на најбољи могући начин, да то буде нешто што показује душу и карактер српског народа. Позивам све да будемо окупљени у нашим храмовима, око наше СПЦ и око наше вјере и наших традиционалних вриједности", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана