Додик: СНСД Неће улазити у власт без ХДЗ-а, а ни ХДЗ без СНСД-а

Срна
Додик: СНСД Неће улазити у власт без ХДЗ-а, а ни ХДЗ без СНСД-а

МОСТАР - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Мостару да СНСД неће у структуре власти без ХДЗ-а БиХ, као и да ХДЗ БиХ неће у власт без СНСД-а.

Додик је након састанка делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ рекао да је задовољан континуираном сарадњом са ХДЗ-ом и додао да ове двије странке имају важне и јасне доказе добре и успјешне сарадње у прошлости.

-ХДЗ и СНСД су раније од дијела међународне заједнице конотиране као проблем, а сада се јављају као рјешење могућег брзог успостављања власти -  рекао је Додик, додајући да је данас потврђено партнерство за које се већ одавно знало.

Додик је нагласио да двије странке имају и разлика у политикама, али да те разлике не гурају у први план, већ да их остављају за нека боља времена.

Према његовим ријечима, ту је првенствено став о НАТО-у.

-Нема потребе за конфронтацију било гдје. Спремни смо да радимо са онима који имају подршку - рекао је Додик.

Он је навео да су двије странке спремне за конститутивну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће се у кратком року завршити све потребне ствари.

Додик је нагласио да ће се у наредном периоду покушати деблокирати процеси који су залеђени.

-Свјесни смо да ће бити проблема. Са ХДЗ-ом је договор да ником нико не смета и то је добро. Ако то и Бошњаци разумију, онда смо ријешили много проблема. Радићемо на томе да афирмишемо БиХ као земљу три конститутивна народа и два ентитета. Наставићемо да афирмишемо уставну позицију - рекао је Додик.
Истакао је да ће „покушати да прибаве предзнак добрих момака јер поштују Устав“ и додао да су искључиво привржени поштовању Устава БиХ и желе да се то види као врлина, а не као јерес или зла коб.

-Наставићемо с политикама које су препознатљиве. Не желимо неразумне потезе, али ни непринципијелно понашање и одустајање од политика које водимо - рекао је Додик.

Одговарајући на питање новинара о будућим партнерима у власти на нивоу БиХ, Додик је поручио да је то онај који има капацитет на бошњачкој страни и да ће СНСД и ХДЗ са свима разговарати.

-Никоме није ништа затворенио ни отворено -  истакао је Додик.

Одговарајући на питање кога би волио у власти, Додик је рекао да имају своје интересе и да је то Устав БиХ и да ће тражити да се одбаци међународни интервенционизам.

-Ми у десетак година нисмо имали ниједан конфликт са ХДЗ-ом. Ако ми можемо, зашто не могу и неки Бошњаци. Немојте нам блокирати гасовод, „Бук бијела“ или Аеродром „Требиње“ који је могао бити при крају. Добили смо опструкцију и када смо питали зашто, рекли су да је то политика. То није политика -  поручио је Додик.

Он је рекао и да у Представничком дому СНСД и ХДЗ имају 12 посланика, "осморка" 13, а СДА девет.

-И једни и други могу бити унутра. Ми ћемо настојати да иде брзо и да деблокирамо. Кога бих ја волио... - рекао је Додик.

Одговарајући на питање о кадровским рјешењима у будућем Савјету министара, Додик је рекао да се о томе није разговарало, али да је његов став да ХДЗ-у у овом мандату треба понудити кандидата за предсједавајућег.

Човић: У Дому народа имаћемо вечину на коју се неће моћи утицати

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да ће СНСД и ХДЗ БиХ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ имати већину на коју се неће моћи утицати.

Човић је након данашњег састанка делегација двије странке у Мостару потврдио јако партнерство ХДЗ-а БиХ и СНСД-а и опредијељеност за заједнички рад у наредне четири године.

Он је на конференцији за медије рекао да је предсједника СНСД-а Милорада Додика информисао о чему је ХДЗ БиХ разговарао са осталим странкама и шта је договорено са странкама такозване осморке у Федерацији БиХ.

-Информисао сам га шта смо у детаље договорили и програмска начела која договарамо са једном структуром странака - додао је он.

Човић је рекао да су се ХДЗ БиХ и СНСД сагласили да своје партнерство потврде 1. децембра на конститутивној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

-Желимо да имамо Владу ФБиХ до краја године. У кантонима такође до краја године и све што је неопходно направити - рекао је Човић.

Нагласио је да ће ниво партнерства који постоји између њега и Додика пренијети на све сараднике на свим нивоима власти.

-Драго нам је да ће и комуникација са представником у Републици Српској бити добра. Видјећемо да то буде на читавом подручју гдје ХДЗ и СНСД имају учешће у власти. Настојаћемо да имамо коректан однос на свим нивоима - поручио је Човић.

На питање новинара да ли се са делегацијом СНСД-а разговарало о именима у Савјету министара БиХ, Човић је одговорио да данас није било ријечи о кадровским питањима, поручивши да ово партнерство, када је у питању кадрирање, неће бити угрожено.

-Треба конституисати парламентарну већину и онда ћемо сјести и сложити даљи редосљед. Тврдим да наше партнерство, када је у питању кадрирање, неће бити угрожено. Оно нема алтернативу. Мислим да ћемо и у Дому народа имати стабилну већину девет или 10 делегата, на коју се неће моћи утицати - рекао је Човић.

Упитан зашто се заобилазе неке странке у преговорима у ФБиХ, Човић је поручио да су на нивоу ФБиХ разговарали са свима осим са ДФ-ом, те да је тај процес приведен крају.

-Са странкама које су до сада дјелимично биле у власти усаглашен је заједнички програм и начела рада. Не би ме изненадило да идуће седмице та начела представимо јавности. Нисмо ушли у подјелу фотеља. Колико ћемо тај договор „спустити“ на нивое појединих кантона, видјећемо. Наш циље је да имамо легитимне представнике за столом - рекао је Човић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана