Додик: СНСД, „осморка“ и ХДЗ БиХ ће дефинитивно формирати власт

ГС
Додик: СНСД, „осморка“ и ХДЗ БиХ ће дефинитивно формирати власт

БАЊАЛУКА - СНСД са коалиционим партнерима, “осморка” и ХДЗ дефинитивно су структура која ће заједно формирати власт на нивоу БиХ, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик, након састанка са представницима "осморке".

-Са представницима „осморке“ разговарали смо о формирању Савјета министара и других органа на нивоу БиХ - навео је Додик.

Додик је навео да је договорено да већ сљедеће седмице тимови које су прецизирали одрже састанке како би кренули у рјешавање питања у вези са економијом и институционалним кретањем.

Додик je изјавио да је на данашњем састанку делегације СНСД-а са представницима “осморке” договорено брзо формирање власти на нивоу БиХ и да успоставе први пут у БиХ посебну процедуру за бржи пролазак развојних пројеката.

Додик каже да су разговарали о заједничким политикама у вези са брзим формирањем Савјета министара и других органа на нивоу БиХ, те да је договорена подршка томе.

-Договорили смо да дамо подршку томе и да одржимо састанке који ће оперативно разрадити и договорити конкретно позиционирање свих политичких структура у БиХ - рекао је Додик након састанка.

Навео је и ћее буџет на нивоу БиХ бити усвојен  брзо.

Истакао је да постоји разумијевање.

- Република Српска остаје на принципу европских интергација. Имамо пун капацитет да формирамо стабилне структуре власти на нивоу БиХ и да се у оквиру тога крећемо ка ономе што је потребно да учинимо како би обезбиједили нормално функционисање у складу са Уставом БиХ - навео је Додик.

Додик је рекао да се трага и за тиме да Република Српска и ФБиХ поново рехабилитују идеју да се формира нова посебна заједничка фирма која би била у паритету и изградила енергетски објекат на ријеци Угар који се протеже и на простору Српске и ФБиХ са заједничким инвестирањем и управљањем и кориштењем електричне енергије.

-Трагаћемо за неким новим пројектима те врсте и већ у идућој седмици радићемо на изради стабилног буџета који би могли да усвојимо ефикасно и брзо. То би, колико се сјећам, било јединствено да у БиХ већ на почетку године имамо усвојен буџет - навео је Додик.

Додик је изразио задовољство добром атмосфером на састанку и разумијевањем.

-Оно што је тешко и што је проблем оставићемо, зато што су ургентна питања везана за економију и стабилност веома важна у овом тренутку -, навео је Додик.

Када је ријеч о путу ка ЕУ, Додик је рекао да Република Српска остаје на принципу европских интеграција.

-Сматрамо да 14 приоритета треба ставити на сто и све договорити и док се све не договори, у принципу ништа није договорено и у том погледу треба да преузмемо процес аутономног управљања њиме, а не да то буде стално инструкција са стране која уноси више заблуде него користи - нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а је навео да су партнери на састанку посебно истакли питање младих у БиХ и да је договорено да се, у складу са уставним позицијама различитих субјеката на нивоу БиХ, дјелује у року од шест мјесеци како би се процедуре и стандарди прилагодили стандардима ЕУ.

-Постоји опасност да, ако то не учинимо, дипломе наших студената не буду верификоване и прихваћене у ЕУ и то је заједнички интерес - додао је Додик.

Додик је навео да СНСД са партнерима жели да заједно ради и на питањима побољшања, како је рекао, сигурног окружења у правосуђу, да се нађу нови стандарди за избјегавање злоупотреба и да се покуша учинити све да људи који раде у правосуђу буду одговорни људима у БиХ, а не различитим бирократским структурама са стране.

-То је начин који тражи да се иновира приступ одговорности и избора судија и тужилаца -”, рекао је Додик.
Напоменуо је да Република Српска давно рекла да је спремна да прихвати измјене Устава у дијелу који се односи на избор члана Предсједништва из Српске и да умјесто досадашње формулације буде наведено да то буде један из Републике Српске с тим да се и даље бира непосредно.

-Мислимо да би требало размислити да се у једној личности бира и члан Предсједништва и предсједник Републике и да би то било најбоље за представљање. То је све наша идеја, видјећемо да ли је то могуће у неком будућем периоду - додао је Додик.

Он је рекао да се СНСД и “осморка” и не слажу око неких ствари, али да о томе није било ријеч на састанку.
-Једна од тих је да ми сматрамо да високи представник није легитиман и да одлучивање у институцијама БиХ, у суду и свуда треба да преузму домаћа лица и да се договоре структуре -, додао је Додик.

Сматра да ова генерација има јединствену шансу да то учини.

-Ако ми то сада не учинимо, у наредним годинама сигурно ће бити изгубљена перспектива у будућности - истакао је Додик.

Најавио је за понедјељак, 12. децембар, састанак са ХДЗ-ом БиХ, а да ће крајем седмице, када сви договоре прихватљив термин, поново наћи и ићи даље у операционализацију.

У делегацији СНСД-а су, осим Додика, били Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Зоран Тегелтија и Небојша Радмановић.

Делегацију “осморке” чинили су предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић, лидер странке “Народ и правда” Елмедин Конаковић и предсједник политичког покрета “За нове генерације” Дамир Марјановић.

Никшић: Договорена структура која ће формирати Савјет министара

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је послије састанка да је договорено да је ово структура која ће формирати будући Савјет министара.

-Формиране су неке радне групе, добили смо од СНСД-а делегацију и људе који ће представљати СНСД. „Осморка“ и ХДЗ ће имати своје представнике који ће у наредној седмици, најбрже што је то могуће направити некакве основе и смјернице и принципе за конституисање и програм рада Савјета министара - рекао је Никшић.

Он је навео да ће ти принципи бити општег карактера, а да ће операционализацију доживјети од Савјета министара и од министара у Савјету министара.

Никшић је рекао да ће учинити све да овај напредак буде такав да “осморка”, ХДЗ и СНСД са својим партнерима направи Савјет министара, да федерална и Влада Републике Српске сарађују у пуном капацитету и покажу грађанима да је ово земља у коју ће се људи враћати, а не земља из које ће млади одлазити.

-Ми настављамо на овом раду и мислим да је пуно боље када радимо, договорамо и рјешавамо ове ствари, него да правимо било какве популистичке изјаве које на крају не доводе до било каквог рјешења. Боље је разговарати у тишини колико год треба да дођемо до једног рјешења, него популизмом растјеривати људе и дијелити БиХ - истакао је Никшић.

Казао је да постоје ствари о којима се тешко могу сложити и не слажу се, али да постоји пуно ствари о којима се слажу и које могу врло брзо урадити да грађани у цијелој БиХ осјете бољитак и напредак.

-Важно је да смо се врло брзо договорили да покажемо грађанима БиХ да долазе неке нове структуре власти које су спремне да сарађују, да причају и о ономе о чему се слажу, а поготово о ономе о чему се не слажу, да траже рјешења, а не да се сукобљавамо и да једни другима шаљемо поруке подјела и додатних проблема у овој земљи -, нагласио је Никшић.

Лидер СДП-а је рекао да му је задовољство да у посљедње вријеме добија све више порука грађана који подржавају овакву политику “и који кажу чак да нису гласали и нису били политички активни, али да коначно виде неко свјетло”.

Он је нагласио да му то буди наду и да то сигурно буди наду грађанима БиХ да виде једну нову политику сарадње.

Никшић је рекао да “није никаква тајна да је СДП са представницима СНСД-а имао изузетну сарадњу у мандату 2010-14. године.

-Тада смо вратили неку наду, тада се сарађивало и радило заједно и сигуран сам да можемо стати на оно што је тада прекинуто одласком СДП-а у опозицију -  додао је Никшић.

Цвијановић: Састанак показао намјеру да се ради конструктивно

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да је данашњи састанак делегације СНСД-а са “осморком” о формирању власти на нивоу БиХ показао ефикасност и намјеру да се ради конструктивно у наредном периоду.

Цвијановићева је рекла да је потребно убрзано радити на стварима за које постоји сагласност те да на данашњем састанку није било ријечи о персоналним рјешењима.

-Нисмо се бавили подјелом ресора и персоналним рјешењима и то су ствари којима ће се на озбиљан начин бавити сви учесници који ће формирати Савјет министара на једном од наших састанака за који вјерујемо да ћемо имати тек крајем сљедеће седмице - рекла је Цвијановићева.

Изразила је задовољство што се не инсистира на стварима за које не постоји сагласност, већ на питањима као што су инфраструктура, енергетика, стање буџета, демографије и образовања.

Према њеним ријечима, теме су биле опште ствари и политике, те намјере које власти треба да спроводе реализујући одређене пројекте.

Цвијановићева је рекла да је дио радне групе која ће у будућности моћи да разради одређена питања која су од животног интереса.

Конаковић, Марјановић: Постигнут договор о енергетици и неколико других области

Предсједник странке “Народ и правда” Дино Конаковић задовољан је атмосфером и конструктивним разговором на данашњем састанку делегација СНСД-а и “осморке”, истичући да је врло брзо постигнут договор у неколико области, укључујући област енергетике.

-Не сумњам да можемо постизати договоре и имплементирати нешто што је данас врло актуелно у цијелом свијету с обзиром на енергетску кризу - рекао је Конаковић новинарима након састанка у Бањалуци.

Свима који су очекивали да ће у први план бити стављене разлике и да ће једни другима укидати идентитете и приоритете, Конаковић је поручио да се ради о озбиљном приступу озбиљних људи који схватају реалност ситуације БиХ у области економије, демографије, перспективу земље у ЕУ.

-Наш примарни задатак јесте повећање бруто друштвеног производа, побољшање живота свих људи у БиХ. Спремни смо на компромисе те врсте како би разбили учмалу политичку сцену у којој је било популарно правити политичке конфликте. Ми смо храбри да то данас креирамо другачије - истакао је Конаковић.

Према његовим ријечима, предуслов за рјешавање неких проблема јесте уређивање односа са сусједима Хрватском, Србијом, Црном Гором, као и Словенијом и Македонијом.

-На томе ћемо обзиљно и предано радити како би створили предуслове за бољу комуникацију - рекао је Конаковић.

Додао је да је досадашњим састанцима “осморке” и ХДЗ БиХ виђена потпуно другачија атмосфера од раније виђених када је у питању формирање Владе Федерације БиХ, а да ни данас у Бањалуци није разговарано о именима, појединцима, фотељама, већ су као приоритет стављена питања која брину грађане БиХ.

-Надам се да ћемо у наредних седам дана завршити овај дио посла који се може назвати политичким дијелом и онда креирати овај суштински, којим ћемо, на бази досадашњих разговора, дати задатке људима који треба да сједну у Савјет министара и да ће они тамо брзо доћи - рекао је Конаковић.

Он је увјерен да ће се добра сарадња у будућности видјети на свим нивоима власти у БиХ и да је ово, како је оцијенио, трачак свјетла на крају тамног тунела.

Дамир Марјановић из странке “За нове генерације” оцијенио је да су сви видјели да се једино у договорима нешто може добити.

-Драго ми је што могу да кажем да смо на овом састанку направили један дивни консензус за будућност БиХ, а то су млади људи и њихова позиција, њихово образовање - рекао је Марјановић, додавши да ће то створити услове за укључивање младих.

Марјановић је рекао да га охрабрује да ће реформа образовања у БиХ, уважавајући уставне надлежности и све оно што је записано, омогућити да дипломе универзитета у БиХ коначно подједнако важе на европском тржишту као и друге, што због административних пропуста до сада није био случај.

Тегелтија: У наредних десетак дана јасан оквир формирања власти у БиХ

Члан Предсједништва СНСД-а Зоран Тегелтија рекао је да је задовољан начином на који је договорено формирање власти у БиХ и изразио наду да ће у наредних десетак дана бити јасан оквир.

-Свједок сам како изгледа функционисање власти када немате договор прије њеног успостављања - рекао је Тегелтија, који је на челу одлазећег сазива Савјета минситара.

Подсјетио је да су представници партија из Сарајева које су у прошлом циклусу одлучивале о саставу Савјета министара радили све да се Савјет министара не направи, а када је формиран да не функционише.

-Данас смо чули поруке да ће нови сазив Савјета министара почивати на договореним политикама и да ће имати подршку парламента. То је основни услов за рад и успјешан напредак - констатовао је Тегелтија, наводећи да је у БиХ много је пројеката који су заустављени на заједничком нивоу, било у Предсједништву или парламенту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана