Додик : Шмит прави највећу штету БиХ

СРНА
Додик : Шмит прави највећу штету БиХ

БУДИМПЕШТА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о оптужници против њега катастрофална за животе људи у наредних 10 година у БиХ уколико буде одржана ситуација да странац намеће законе, нагласивши да Кристијан Шмит прави највећу штету БиХ.

Додик је истакао да постоји жеља да се највећи политички ауторитет у Републици Српској доведе пред зид, сабије у ћошак и кажу да свако сљедећи ко покуша још ће горе проћи него он.

Он је навео да се тако ломи воља Републике Српске да одбрани имовину, да одбрани свој аутономни састав.

"Ако то успију, а неће, али ако успију онда су им отворена врата за демолирање Републике Српске, онда тај Шмит може који хоће да наметне закон. Први који ће наметнути је о имовини, ви дигнете глас против тога, он каже `идете у затвор`", рекао је Додик за АТВ.

Предсједник Републике Српске је захвалио свима који су га подржали, наводећи да је ово његова борба, али са политичким посљедицама на Републику Српску.

"Политичке посљедице су значајне уколико они искористе тај механизам да се правосудно и даље крећу кроз тај предмет и на крају доведу до неког осуђивања, морају да рачунају како ће се то примијенити и да ли могу то да примијене уопште", рекао је Додик.

Говорећи о састанку владајуће коалиције на нивоу БиХ, најављеном за уторак, 22. август у Источном Сарајеву, Додик је навео да је на посљедњем састанку договорено да се ради на законима који су већ били на дневном реду.

"Јавност зна да су ти закони били на парламенту и да су сачекали договор који смо ми тада постигли. Тада није било ове оптужнице и ми нећемо са том ситуацијом оптерећивати сада нашу сарадњу тим питањима", рекао је Додик.

Он је додао да ће се разговарати и о питању Уставног суда, који је неуставан, наметнут од високог представника.

"Вјерујем да ћемо 22. /у уторак/ имати неколико закона, послати јасну поруку самој Европској унији и на неки начин одговорност на даља кретања пребацити на саме њих. Ако не успијемо, БиХ клизи у нерјешиву кризу", поручио је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана