Додик: Шмит дио подвале српском народу, тужићемо га за лажно представљање

ГС
Додик
Foto: РТРС | Додик

ПРИЈЕДОР - Република Српска одбације Кристијана Шмита као високог представника и није то наше надметање, него он није изабран од стране Савјета безбједности УН, поручио је предсједник Српске Милорад Додик у обраћању новинарима на Козари.

- Шмит нема легитимитет, он је дио подвале српском народу с циљем да Република Српска нестане и да изгуби идентитет. Анекс 10 Дејтонског споразума на јасан начин је прописао на који начин се бира високи представник - рекао је Додик.

Истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља од првог дана када је дошао у БиХ, преноси РТРС.

- У БиХ нажалост постоје људи који га признају, упркос свему - навео је Додик.

Истакао је да ће Српска тужити Кристијана Шмита њемачком законодавству за лажно представљање.

- Адвокати кажу да имамо основа, и тај процес ћемо покренути у Њемачкој - навео је Додик.

Истакао је да је овом тренутку на сцени синхрозинован напад и на власти Републике Српске и Србије.

- Не одговарају им успјеси Републике Српске и Србије. Свe ово вријеме они су ревидирали Дејтонски споразум до мјере да је он изгубио своју вриједност - изјавио је Додик.

Додик је рекао да су САД још у вријеме када се потписивао Дејтонски споразум обећали Бошњацима да ће разградити Републику Српску до те мјере да она неће постојати.

- Дејтонски споразум у свом Анексу 4 дефинисао је политички систем у БиХ. Тај полтички систем Бошњаци нису ни дан данас прихватили - навео је Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ промијенио политички систем без права да то уради.

- Уставни суд је максимално кршио Устав. Ми у Републици Српској нисмо никада тражили ништа извана што није прописано Дејтонским споразумом, Уставом или договором, али овдје су већ одбацили Дејтонски споразум и нас који га бранимо покашавају да нас прикажу његовим рушитељем - рекао је Додик.

Истакао је да ће потписати указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске.

Додик каже да Српска жели да се донесе закон о Уставном суду БиХ.

До нове године могућ референдум о статусу Српске

Додик је изјавио да би до нове године Српска могла организовати референдум о свом статусу и како даље.

- Борићемо се на свој, политички начин, све док се не донесе закон о Установм суду БиХ чиме бисмо тој институцији вратили ауторитет - рекао је Додик на Козари.

Он је нагласио да не жели сукоб и да улогу НАТО-а види да обезбиједе мир и, евентуално, изађу на међуентитетску линију разграничења у случају политички узавреле ситуације.

- Република Српска нема намјеру да одустане од одбране своје позиције -додао је Додик.

Према његовим ријечима, јучерашње одлуке Кристијана Шмита воде ка томе да се њега, након што потпише законе које је донијела Народна скупштина, третира и процесуира.

Додик је најавио да ће ускоро бити донесене одлуке у Српској о забрани дјеловања Сипе, Суда и Тужилаштва БиХ на простору Српске јер немају уставни основ, да се неће трпјети протекторат и колонијалоизам, истичући да је Уставни суд БиХ промијенио политички систем и да је очигледно понашање које води ка мајоризацији, исто као и за Србе на Косову и Метохији.

- Немамо коме да се жалимо... Уставни суд је инквизицијски суд и суд међународне заједнице, а не БиХ. Генератори проблема су у Сарајеву, Америци, Великој Британији и немоћној ЕУ. Њима је Република Српска добра само кад је слаба - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да оно што је јуче урадио Кристијан Шмит није ништа друго него дио осмишљеног плана да се дисциплинује Република Српска, да се њен предсједник направи монструмом, неразумоном особом, човјеком са којим се не може разговарати, а све то подржава ЕУ у лику Јоханеса Сатлера.

- Не може да буде суверенитет ако сте протекторат и ако сте колонија. Колонија се дефинише као земља у којој управљају странци. Треба ли већег доказа да смо колонија од оног јуче и овога што нам се дешава у Уставном суду? - упитао је Додик.

Додик је упитао и како је могуће да дио политичара из Сарајева прихвата да је Шмит неко ко има права само из мржње према Републици Српској и српском народу.

- Поводом ових одлука Република Српска ће наставити својим путем да дјелује уставно, а ја ћу као предсједник потписати указе о законима које је донијела Народна скупштина у вези са необјаваљивњем одлука високог представника, као и одлуке о Уставном суду све док се не донесе закон о Уставном суду - рекао је Додик.

Он је указао да Српске није рекла да нема Уставног суда БиХ, већ да ову “општепознату накараду жели да прекине, тиме што ће вратити ауторитет Уставном суду доношењем закона о том суду”.

Он је поновио да су мимо Устава БиХ основани и Суд и Тужилаштво и порески систем и безбједносне агенције БиХ, а да се сада иде и даље и нападају се још двије ствари - имовина и начин и систем одлучивања.

- А нас који бранимо Дејтонски мировни споразум, покушавају направити рушитељима - додао је Додик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана