Додик: Скрећемо пажњу на историјску неправду

Агенције
Додик: Скрећемо пажњу на историјску неправду

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и делегација Владе, предвођена премијером Радованом Вишковићем, положили су данас вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Додик је рекао да су данас дошли у Братунац и Сребреницу како би скренули пажњу на историјску неправду учињену српском народу.

- На чињеницу коју моћни у свијету и наше комшије потпуно занемарују, а то је да је у злочинима које је починило муслиманска структура на овим просторима страдало 3.500  Срба и да за те злочине нико није одговарао - истакао је Додик након полагања вијенаца.

Додик је истакао и да су данас у Сребреници јер је у Генералној скупштини УН иницирано доношење резолуције у којој се покушава Србима наметнути колективна кривица.

- На један скривен начин, који је веома лукаво смишљен, како би се кроз историју обиљежавао дан наводног геноцида у Сребреници, а то не подразумијева, наравно, чињеницу страдања Срба на овим просторима - рекао је Додик.

Додик је најавио да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу.

-Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења - рекао је Додик.

Он је истакао да нико никога не треба да дира, да српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ.

Додик је истакао да је ово што су урадили са резолуцијом о Сребреници, о чијем приједлогу ће се данас расправљати у Генералној скупштини УН, урађено бесправно, да нису уважавали Србе.

Предсједник Српске је појаснио да се само ако је трочлано Предсједништво БиХ донијело одлуку онда може покренути иницијатива у УН.

-То се није десило. То није тако. Они лажу - истакао је Додик.

Он је навео да није никакво чудо да УН, које држе Американци, то ради, наводећи да су Србе два пута бомбардовали, а да о томе није било одлуке Савјета безбедности УН.

-Много што остаје прекришено. Ми морамо да се томе супроставимо. Наше супростављање је мир. Наше супростављање је мирни разраз. И то је оно што данас овдје желимо да поручимо - рекао је Додик.

Сматра да је „прича о Сребреници од почетка лажно конструисана“.

- Прича да је убијено 8.300 припадника бошњачког народа је потпуна лаж. Све ове године нису успјели да докажу да постоји тај број. Морам рећи да нам је жао за сваку жртву и бошњачку, а српску поготово. Боли нас неправда и немогуће је да су озбиљни људи свијета прихватили овакву лакрдију - рекао је Додик.

Он каже да се резолуцијом српском народу покушава наметнути колективна кривица.

- Наравно, колективне одговорности нема. Како је могуће да се у Уједињеним нацијама проглашава дан сјећања, ако је неко индивидуално чинио злочин. То није забиљежено у свјетској историји - нагласио је Додик.

Он је исказао жал за свачијим изгубљеним животом, и бошњачким, а поготово за српским.

-Увијек ме ране мог народа највише боле, али нисам неосјетљив за страдање других и за њихов бол - закључио је Додик.

У Средњем Подрињу и Бирчу у Одбрамбено-отаџбинском рату убијено је 3.267 Срба.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић састали су се данас са начелником Сребренице Младеном Грујичићем.

У Сребреници се данас одржава сједница Владе Републике Српске у присуству предсједника Републике Српске, министара из Српске у Савјету министара, као и начелника и градоначелника локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

Меморијални центар у Поточарима одбио је најављену посјету делегације Владе Републике Српске, која је планирала да данас положи цвијеће у том центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана