Додик: Ситуација на Косову и Метохији није само ствар званичног Београда, него свих Срба

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Ситуација на Косову и Метохији није само ствар званичног Београда, него свих Срба гдје год да живе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао да Република Српска као и Срби на Косову и Метохији налазе под притиском Америке, Велике Британије и ЕУ која прати политику САД.

“Косово је саставни дио Србије што игноришу неке силе, али значајан број земаља није признао Косово и Метохију. Жели се Србима на Космету загорчати живот како би били исељени и зато их морамо охрабрити”, рекао је новинарима Додик након састанка са посланицима у Народној скуптшине Србије Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александром Павићем.

Он је навео да је данас имао прилику да угости људе који јавним наступом показују да разумију и промовшу Српску.

Додик је рекао да је кључна сарадња Српске и Србије и основни циљ јесте да Српска изгради способност за независно дјеловање и постојање са јаким везама са Србијом.

“Свако ко је држављанин Српске, треба да аутоматски добије држављансво Србије и ово питање треба завршити”, нагласио је Додик.

Он је истакао да је захвалан Несторовићу и његовим сарадницима што промовишу Републику Српску и што је присуствовао прослави 9. јануара, Дану Републике Српске.

Несторовић: Срби морају живјети у истој држави

Несторовић је рекао да је задовољан што је разговарао са Додиком и да се са сарадницима добро осјећа у Бањалуци, те да Срби морају живјети у истој држави.

Он је такође рекао да његова политичка опција неће ући у постизборну коалицију са било којом политичком опцијом у Београду.

Несторовић је рекао да његов покрет неће подржати ниједну страну у формирању власти у главном граду Србије, истичући да је најбољи начин да се избори понове.

“Прву ноћ после избора ја сам рекао да ми нећемо никога подржати и не знам шта се променило у међувремену. Можда ће бити пребегавања, то је политичка реалност. Ми нисмо основани да бисмо у реалном времену, политици, неке функције поделили него смо основани да променимо идеју како функционише политички систем у Србији”, рекао је Несторовић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да покрет “Ми – глас из народа” не жели да пресуђује у спору власти и опозиције.

“Већина нека се договори, ми ћемо остати оно што јесмо”, нагласио је Несторовић.

Павић: Предстојећи састанак Додика и Путина од великог значаја за српски народ

Александар Павић је рекао да након данашњег састанка у Бањалуци са предсједником Српске, да је предстојећи састанак Милорада Додика и Владимира Путина од великог значаја за српски народ, те је истакао да исти отвара многе дипломатске могућности.

Павић каже да је њима јако драго што чују да ће Додик бити поново угошћен од стране предсједника Путина.

- Не само да је тај састанак само добар и корисан, него и да отвара дипломатске могућности. Поздрављамо спољну политику Републике Српске. Република Српска успијева да води скоро потпуно независну спољну политику - нагласио је Павић.

Подсјетио је да је данас видљиво, као 1992. године, када се разбијала Југославија, исти погубни утицај америчких амбасадора.

-  Те 1992. године, Срби су против сопственог националног интереса прихватили независну БиХ. То тада није било довољно за америчког амбасадора који је уз помоћ Алије Изетбеговића растурио Лисабонски споразум и због тога је избио рат. Исти је случај сада. Имали смо примјер неки дан, три народа, остављени сами, успјели су да дођу до неког договора, затим, уплету су Американци, опет исто.

То је све повезано и са овим што се дешава на Косову. Е сада, има велика разлика, 1992. године је био једнополарни свијет, сада више није. Америка је 1992. године била посљедња, сада више није. Оно што ми желимо да постигнемо у Србији, оно што се ради у Републици Српској, то је да се користи надолазећи мултиполарни свијет и силе које су нам наклоњене, а то су Русија и Кина. То је свијет који је сада јачи од оног једнополарног свијета. Ми не треба више да разговарамо само са непријатељима, а то су сви који желе растурање српских држава са обје стране Дрине - рекао је Павић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана