Додик: СДА позвао СББ да уђе у коалицију

ATV
Додик: СДА позвао СББ да уђе у коалицију

''БиХ шаље поруку да овдје живи неко ко није спреман да поштује вољу властитог народа'', каже Милорад Додик, предсједник СНСД-а, и подсјећа да постоји спремност да се уђе у формирање заједничких органа власти али да, како каже, Бошњаци стално покушавају да буду најважнији у БиХ. Да је то тако показује и позив СДА да у коалицију уђе и СББ, каже Додик.

“Знам рецимо да је прије три мјесеца речено да ће Фахрудин ући са СДА у коалицију, али да требају неког времена, а сад од тога праве велики политички споразум. Чак је и Изетбеговић, када само разговарали о томе које мјесто њему припада, он је тражио министарство безбједности да би ту био министар Фахрудин Радончић,” рекао је Додик.

Формирање власти се свјесно блокира, стиже и порука од Жељке Цвијановић потпредсједника СНСД-а. БиХ је, каже, у сивој зони и у канџама неодговорних политичара. По сваку цијену се жели спријечити да партије које су изборни побједници у Републици Српској преузму позиције на нивоу БиХ у складу са вољом бирача, што је директан удар на њих али и намјерна опструкција европског пута БиХ. 

“Јасно је и да постојећи Савјет министара нема легититмитет, кредибилитет, ни ауторитет да учествује у било којем процесу, ни да преузима или извршава било какве обавезе. Ако томе додамо чињеницу да хрватски министри скоро да и не учествују у раду овог предуго одлазећег Савјета министара, а да српски министри тамо вегетирају, онда је јасно зашто је БиХ ушла у сиву зону,”

За то вријеме у Сарајеву покушавају да, како истичу, формирају бошњачку репрезентацију. Предсједништво СДА, јуче је донијело одлуку да у коалицију позову ДФ и СББ. 

“Вјероватно ћемо у наредним данима видјети каква је реакција и предсједника СББ-а и њихових органа који ће о томе одлучивати, али ово значи отворена врата за што шири блок,” рекао је Сафет Софтић, потпредсједник СДА. 

На одговор лидера СББ-а није се дуго чекало. Фахрудин Радончић изјавио је да је спреман да уђе у коалицију, иако су донедавно СДА и СББ били љути политчки противници.

“Мени се чини да улазимо у финале коалиционих односа који би требали ићи у корист свих, а највише у корист деблокаде садашње ситуације и толико потребног релаксирања односа. Заиста је вријеме и да се, како то неки називају, етаблира бошњачка, а ја бих рекао, и пробосанска репрезентација на државном нивоу,” каже Радончић. 

Ако СББ и ДФ уђу у коалицију са СДА, три странке морале би да подијеле три министарске позиције у Савјету министара које припадају Бошњацима. СДА, би највјероватније, као изборни побједник, тражила сва мјеста замјеника министара. Коалициони партнери нису за ту опцију због чега многи мисле да ће, како је називају у појединим странкама, бошњачка репрезентација бити та због које се ни у мају неће формирати власт. Ако се овако настави, каже данас Милорад Додик, и Предсједништво БиХ ће доћи у позицију да смањи ниво активности, док Парламент БиХ не функционише. Наша воља да учествујемо у раду на нивоу БиХ се битно смањује, иако смо рекли да ћемо покушати да истрпимо неке ствари”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана