Додик: Сарајевску политику не могу наметнути ни Сатлер, ни Шмит, ни ЕУ

Срна
Foto: НТВ Арена

БИЈЕЉИНА - Муслиманска политика из Сарајева за мене је неприхватљива и да је не може наметнути ни Кристијан Шмит, ни шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, ни ЕУ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те поручио да је потребно још јаче окупљање, јачање идеје која се зове Република Српска и њене аутономије у оквиру БиХ.

"Ми то нећемо прихватити и не може то наметнути ни Шмит, ни Сатлер, ни ЕУ која, по мени 'не мирише на добро' јер тамо сједе све неки недоречени људи, а стално нападају Републику Српску, која је њима по дифолту проблем", рекао је Додик.

Он је додао да Кристијан Шмит, који је дошао у БиХ без одлуке Савјета безбједности УН, покушава да моделира живот у БиХ.

"Такав, он, Шмит покушава да овдје моделира живот, а у чему је разлика између оне окупационе власти из 1941. и сада Шмита - ни у чему", рекао је Додик за НТВ "Арена".

Он је истакао да Република Српска у свијету глобалних збивања има шансу.

"Ми морамо бити још јаче окупљени, ојачати идеју која се зове Република Српска, појачати нашу аутономију у оквиру БиХ, избацити све што је изван Дејтонског мировног споразума, а ако то не иде, онда одбацити БиХ. То је питање наше будућности - оно што је Дејтонски споразум прихватам, што није - не. Ако неко хоће БиХ која није Дејтонска - ја је одбијам", рекао је Додиик.

Он је нагласио да је мноштво оних који атакују на слободу Срба, што овај народ не може да поднесе.

"Наша слобода искључиво зависи од тога имамо ли своју државу или не. Сматрамо да морамо да имамо државу по сваку цијену", истиче Додик.

Он је додао да, с друге стране, управо тај Запад, управо та Британија, покушава да укине оно што се зове држава Република Српска.

"Видите и сами да су они нервозни, да то није више исто као прије неколико година, имате овог Сатлера који за слике убијених Срба каже да је то провокација! То говори само о њиховом навијачком приступу, а то је исто оно што је радио (Бењамин) Калај прије више од 100 година када је овдје тражио да се уведе босански језик, да се уведе босанско писмо, а када су исте те муслимане исељавали уз Дрину да направе тампон-зоне између Србије и оног што је српски народ на овим просторима", указао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да када долазе странци овдје, они се и припремају на такав облик приче, а када им он то каже није им пријатно, али у суштини нико не демантује.

"Они сматрају да наша залагања за Републику Српску нису у реду, те да ми треба да због заједничког живота у БиХ прихватимо концепт грађанске земље. Ми да прихватимо Сарајево као главни град из којег је истјерано 150.000 Срба! Има ли то логике, који би то народ на тако нешто уопште пристао? Толиких Срба тамо нема и мени то није главни град!", нагласио је Додик и додао да не воли ни да оде тамо, једино што га функција обавезује.

Одговарајући на питање колико је реална идеја о стварању неких војних мисија и стране војске на овим подручјима, Додик је рекао да ће у вези са тим тешко моћи нешто да се омогући, јер је то питање аранжмана који се прави у оквиру ЕУ.

Он сматра да треба побјећи од тога да је то директно присуство НАТО-а, као и да се прави један отклон од те НАТО структуре.

"Како ће Европа све то моделирати, шта ће учинити - то не знамо. Видимо, међутим, да Британци овдје улазе без икаквог питања, а муслиманској власти у Сарајеву то све одговара. Ми, Срби, смо традиционално против било кога ко долази са стране, поготово силом машући", поручује Додик.

Он је подсјетио да су Срби народ који је плаћао највећи цех великим силама, од Косова, преко Првог свјетског рата и Аустроугарске, па су стали пред Њемачку, па били изложени НАТО бомбардовању.

"Има оних међу нама који кажу, ето, могли бисмо мало да се склонимо, али онда не бисмо били Срби и то нас разликује од других", истиче српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао и да се свијет у времену сукоба у Украјини потпуно пореметио, да су са Запада постали потпуно необјективни и само траже да мора да се чини оно што они хоће, али да оно на шта их странци присиљавају, Срби неће - јер немају право да имају негативан однос према Русији.

"Не, ми то нећемо чинити, нећемо увести санкције Русији. Не постоји у БиХ, у извршно-изведбеном смислу, ниједна одлука да се то уради. Рат треба да се заврши, украјински народ није непријатељски и ми нисмо у овом односу у некој навијачкој позицији", нагласио је Додик.

Пропада униполарни свијет под вођством Америке

Према његовим ријечима, да пропада униполарни свијет под вођством Америке најбоље говори повратак комесара ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља који је са секције Г20 - 20 најразвијенијих земаља дошао и јасно рекао "ми немамо подршку за наш приступ Украјини".

"Други дио, већи дио свијета сматра да они нису у праву, што значи да су остали у мањини. Наравно, нико нормалан не доводи у питање снагу Америке, али она више није једина - ту су Кина, Русија... Мораће свијет да се обликује по равнотежи Америке, Русије и Кине и глобалних играча", рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ, односно Републици Српској није у интересу да губи контак ни са ким, ни са ЕУ.

"Једино оно што нама одговара може бити прихваћено, а не како то Британија види", поручује Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана