Додик: Само политика чистих рачуна гарантује опстанак БиХ

Срна
Додик: Само политика чистих рачуна гарантује опстанак БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се залаже за политику чистих рачуна у БиХ између народа, што би обезбиједило дугорочну одрживост ових простора, истичући да договор опструишу странци уз поданички приступ бошњачких политичких представника.

"То што ја заговарам је апсолутно супротно од онога што имамо овдје. Не да нам историја да останемо заједно. БиХ је требало подијелити и имали бисмо данас просторе који би били интегрисани у ЕУ", рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да нема ништа против ФБиХ, грађана и њихових развојних пројеката, али је додао да је лицемјерна политика Сарајева која се другачије односи према Републици Српској, што се огледа у блокади инвестиција као што су и оне у области енергетике.

"Прије 12 година договорио сам с предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и директором `Гаспрома` да се гради гасовод од Бијељине до Бањалуке и да се изграде двије електране на гас, чиме бисмо трајно ријешили проблем енергије. Инвестиција је вриједна четири милијарде марака", подсјетио је Додик.

Он је истакао да због мржње из Сарајева према Српској тај гасовод није изграђен јер је изостала сагласност која је зауставила инвестиције вриједне више од 10 милијарди КМ које би се огледале у изградњи нових фабрика, погона и других инфраструктурних пројеката.

Додик је нагласио да се ниска цијена гаса може обезбиједити и у сарадњи с Азербејџаном, али да гас нема одакле да дође јер није изграђена гасна интерконекција, наводећи да ФБиХ искључиво због Српске и добре сарадње са Руском Федерацијом користи јефтин гас.

Он је указао да Српска не тражи никакву помоћ, већ само да се престане с опструкцијама.

"Не треба нико да нам помаже, само да не сметају. Ми бисмо данас имали гасовод, двије електране, фабрике... Имали бисмо далеко више послова. Не треба нам то, боље је одвојити се од такве БиХ и немамо проблем на граници. Онда можемо правити гасовод", истакао је Додик.

Он је додао да је изгубио вјеру у политички договор у БиХ и то првенствено због тога што су претходно пропали сви покушаји политичког договора и дијалога.

"Предлагао сам и прије неколико дана представницима ЕУ да завршимо питање Уставног суда БиХ на начин да тројицу судија бира Парламентарна скупштина БиХ. Представник Европске комисије је био усхићен, који је погледао у (шефа Делегације ЕУ у БиХ) Јохана Сатлера који каже да не може. Неће муслимани да прихвате", рекао је Додик.

Он је истакао да више није ни јасно шта они желе и указао на чињеницу да је дао приједлог који је такође одбијен, а у вези са додјелом броја за хитне случајеве 112.

Додик је указао да договор не желе првенствено Американци јер желе диктатуру у БиХ, те навео да се испријечио њиховим циљевима које су хтјели да спроведу путем предсједника Народног фронта Јелене Тривић и ПДП-а.

"Зато и побјеђујем јер народ вјерује мени, а не таквима", нагласио је Додик.

Он је истакао да се БиХ може очувати само на уставним основама и додао да је спреман да се са Бошњацима договори у пакету о свим питањима која производе несугласице и нестабилност. "Да се не свађамо свака три мјесеца коме и колико пара припада, већ да се направи механизам", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су прије двије деценије са представницима Међународног монетарног фонда вођени разговори о двије управе за наплату индиректних пореза са јединственом пореском стопом.

"БиХ може опстати само на чистим рачунима. Зашто бисмо ми пристали да се на нивоу БиХ акумулира 350 милиона КМ и да не можемо договорити расподјелу. То је око 10 одсто буџета", рекао је Додик.

Он је навео да највеће зло Бошњацима причињава њихова поданичка политичка елита.

"Како мислите да живите са нама и да нам чините зло? Имам доста пријатеља муслимана, добрих људи. Ја овдје говорим о политици, то је сасвим нешто друго. Изабран сам за предсједника Републике Српске, немам комодитет да преносим лична на глобална питања", нагласио је Додик.

Говорећи о америчким санкцијама против њега и чланова његове породице, Додик је истакао да је то само подстрек за јачу борбу за Републику Српску.

"То је цијена онога што радим. Поносан сам како моја ћерка и син стоје иза мене. Зашто су они проблем? То што нека Тривићка или други причају о неким везама није тачно", истакао је Додик, наводећи да су чланови његове породице неоправдано под таквом врстом притиска јер се баве искључиво приватним пословима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана