Додик са шефом дипломатије Бјелорусије: Интензивнији билатерални односи у заједничком интересу

Срна
Додик са шефом дипломатије Бјелорусије: Интензивнији билатерални односи у заједничком интересу

МИНСК - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова Бјелорусије Сергеј Алејник потврдили су да је у заједничком интересу интентивирање цијелог сета билатералних односа.

Додик и Алејник су разговарали о начинима интензивирања сарадње у различитим областима, укључујући индустрију, здравство, образовање и научнотехнолошку сарадњу, јавила је бјелоруска новинска агенција Белта, позивајући се на Министарство спољних послова Бјелорусије.

На синоћњем састанку је фокус био и на међународној агенди, укључујући регионалну безбједност.

Додик, који предводи делегацију Српске у дводневној званичној посјети Бјелорусији, данас ће се састати са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком.

Након састанка са Лукашенком, предвиђени су сусрети Додика са премијером Бјелорусије Романом Головченком и предсједником бјелоруске Академије наука.

Додик се јуче састао са замјеником министра привреде Бјелорусије Александром Огородниковом, те посјетио акционарско друштво "Холдинг компанији Белкоммунмаш", која се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја.

Делегација Српске је посјетила и државну институцију "Мински научни практични центар за хирургију, трансплатацију и хематологију", гдје је у присуству Додика потписан Меморандум о сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Комитета за здравље Бјелорусије у области кадаверичне медицине.

У делегацији Српске су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана