Додик: Са Путином о енергетици, гасоводу и мисији "Алтеа"

Срна
Додик: Са Путином о енергетици, гасоводу и мисији "Алтеа"

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да ће на предстојећем сусрету са руским предсједником Владимиром Путином разговарати о енергетици, гасоводу, али и тражити да Русија подржи продужетак мисије "Алтеа" у БиХ.

Додик је након састанка у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Мађарске Виктором Орбаном, рекао да их је информисао о томе.

Он је рекао да је Русија доказани пријатељ Републике Српске, те да ће са Путином, у околностима које су додатно отежавајуће него раније, разговарати о могућим модалитетима.

-Искључивост коју видимо на Западу у погледу „или сте за Русију или сте за нас“, апсолутно треба одбацити. Ми морамо да сарађујемо са свима који желе са нама да сарађују. Ако је цијена несарадње ултиматум, онда то није сарадња, онда је то подаништво, и ми не можемо на то да пристајемо - истакао је Додик.

Додик је рекао да ће најважнија питања која ће размотрити са Путином бити енергетска, те додао да је Српска веома заинтересована да се направи гасовод (од Србије ка Српској), као и да је руска страна одобрила тај пројекат.

-Имамо застој у погледу одлучивања на нивоу БиХ и то представља озбиљан проблем. Ја сам вјеровао да ћу моћи да то питање ријешим у Сарајеву прије пута и да могу да прогласим почетак инвестирања, али напросто то није било могуће - навео је Додик.

Он је оцијенио да у Сарајеву на све гледају на веома непродуктиван и неочекивано лош начин, мада очекују да добију гас од Руса, а да спријече све што би Русија радила са Српском или с њима.

-Раније сам разговарао чак и о томе, у оквиру неке структуре у Сарајеву, да понудим са становишта оног што ја могу – да Руси изграде једну електрану негдје у околини Сарајева, на федералном дијелу, како би појачали енергетску стабилност - истакао је Додик.

Али људи у Сарајеву, додао је он, немају осјећај за то, већ су само усмјерени ка томе да покажу своје подаништво ка Западу.

Он је подсјетио да се на протеклом самиту ЕУ - Балкан на Брду код Крања могло чути како се полако постављају ултиматуми, али да он мисли да се оне земље које пристану да прихвате ултиматум одмах могу прогласити поданичким и веома, веома зависним само од једне стране.

-Дакле, ми морамо имати алтернативе. ОК сарадња са Западом на економском, па и политичком плану. На политичком плану немамо неку сигурност, али очигледно све мјере које они гурају на овај простор нису у интересу нас, српског народа. Али, на економском плану можемо да сарађујемо - рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска има малу предност коју не треба да издигне на ниво еуфорије, јер има мало више енергије него други, али то је, опет безначајно у глобалним околностима.

-Али, имамо довољно за себе и зато је важна ствар коју треба понављати - рекао је Додик.

Он је истакао да ће са Путином разговарати и о мисији "Алтеа" у БиХ и да ће му предложити да Русија подржи продужетак те мисије на сједници Савјета безбједности УН у новембру.

Додик је навео да ће предложити Путину да се Русија заложи да се продужи та мисија, јер сматра да је имала неки значај, осим у једном дијелу када је покушала да направи неки нови приступ.

-Али, у сваком случају, да се не би изазвале неке друге расправе о томе, а које желе неки о неком уласку БиХ у НАТО у неком значајном обиму или нешто слично, мислим да је најбоље да остане „Алтеа“ у БиХ. Тако да ћу и о томе разговарати са Путином - рекао је Додик.

Додик и Путин састаће се, како је раније најављено, 20. септембра у Москви.

Са Вучићем и Орбаном о најважнијим стратешким питањима

Додик кажа да је данас у Београду разговарао о стању у Републици Српској и размијенио информације о најважнијим стратешким питањима са правим пријатељима –Вучићем и Орбаном.

-Очигледно је да постоји забринутост за будућа кретања на глобалном и регионалном нивоу. Било је веома занимљиво слушати шта то и како види мађарска влада и, наравно, како то виде овдје у Србији - рекао је Додик.

Додик је истакао да је захвалио Орбану за подршку и помоћ која већ стиже у Републику Српску.

-Разговарали смо и о неким другим модалитетима тога и могу само да будем задовољан чињеницом да смо отворили могућности за додатне аранжмане који су важни за Републику Српску прије свега. Веома сам захвалан предсједнику Вучићу за прилику да се и овдје разговара о тој теми - рекао је Додик.

Додик је истакао да је са Орбаном и Вучићем разговарао и о стању у Републици Српској, њеној економији, изазовима који је чекају.

Он је нагласио да је добио увјеравања од саговорника да ће као доказани пријатељи Републике Српске пратити ту ситуацију.

-Свуда гдје будемо могли да заједнички дјелујемо, то ћемо и чинити - рекао је Додик.

Додик је истакао важност заједничког сагледавања енергетске и других ситуација, како би на прави начин реаговали и једни другима помагали.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да стабилност зависи од економије, а да је очигледно да ће економија глобално доживјети веома велике изазове.

-Имајући у виду енорман раст цијена енергената - гаса, струје, нафте, очигледно је да ће економија доживјети веома, веома велике изазове - додао је Додик.

Зато је, како је истакао, важно на оваквим састанцима разговарати са људима од ауторитета, који разумију ту ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана