Додик: Са лидерима "тројке" и ХДЗ-а наставак разговора о закону о Уставном суду

Срна
Додик: Са лидерима "тројке" и ХДЗ-а наставак разговора о закону о Уставном суду

САРАЈЕВО - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће на предстојећем састанку партнера у власти на нивоу БиХ бити настављени разговори о законима о Суду БиХ и Уставном суду БиХ, те о даљој реализацији основних елемената из 14 прироритета из Мишљења Европске комисије.

- Видјећемо ко има какав однос према реформи јавне управе и да ли ћемо се моћи кретати даље или не. Осим тога, видјећемо да ли је могуће да коначно ставимо у инвестициону функцију 250 милиона и да градимо широм БиХ преносну мрежу за електичну енергију - рекао је Додик синоћ за ФТВ.

Говорећи о наредним корацима странака које чине власт на нивоу БиХ, Додик је рекао да су странке из Републике Српске урадиле свој дио посла и да исто очекује од партија из Федерације БиХ.

- Ми смо до сада испунили оно што се од нас очекивало. Веома тешко и болно. Прогутали нешто што никада не бисмо. Данас имамо проблеме што нас опозиција напада, јер наводно закључцима који смо донијели пише да се неће доносити ниједан закон на нивоу БиХ док се не стави закон о Уставном суду. Дјелимично су у праву, а сада то користе као мотив за политичке обрачуне. Ми смо своје урадили, сад изволите ви урадите свој дио посла. Ови из жтројкеж кажу "нас притишће Бакир Изетбеговић". Шта мене то брига. И мене притишће моја опозиција - рекао је Додик.

Он је навео да су неке од странака “тројке” почеле да оспоравају договорени пакет, али да је тај записник направила ХДЗ БиХ.

- Онда када смо договорили пакет. Домаћинство је имао ХДЗ у згради парламента, мислим прије годишњих одмора. Онда смо тачно утврдили шта треба да урадимо одмах након одмора и шта да урадимо наредних мјесеци. И тај папир постоји - рекао је Додик.

Он је за “тројку” рекао да је хетерогена структура која није сигурна да има довољно гласова за оно што је договорено, док он гарантује за оно што је дио његовог капацитета.

- Знају они то у Сарајеву, између себе имају доста проблема, на локалном нивоу, а и унутар себе. Каква ће то снага бити - не знам. Када разговарамо са тројком, прво наше питање је имате ли ви ваше гласове. Они нису сигурни да оно што имају гласова у парламенту да ће бити за то што договоримо. А ја могу увијек да гарантујем оно што је дио мог капацитета - рекао је Додик.

На питање да ли има двотрећински већину у парламенту БиХ за закон о Уставном суду БиХ, Додик је рекао да то није потребно јер је ријеч о обичном закону. Он је истакао да инсистира на реформи која се тражи у 14 приоритета ЕУ.

Додик је рекао да нема ништа од оснивања вишег суда и да о томе нема договора.

- То се заговара већ дуже вријеме као алтернатива, али то није алтернатива. То се неће десити. То је нови суд. То није Закон о суду. Није прошао на Савјету министара - рекао је Додик.

Када је ријеч о пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Славен Ковачевић”, Додик је рекао да се она неће спроводити, па и да ЕУ то тражи стотину пута.

- Мислим да нас је затворила само у још већу рупу. Сију нам илузију коју је немогуће остварити. Хрвати ће се изјаснити против. Нећу ни да је читам. Не занима ме ништа око тога - рекао је Додик. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана