Додик: Разједињеност синдиката озбиљан проблем

Срна
Додик: Разједињеност синдиката озбиљан проблем

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је постао озбиљан проблем разједињеност синдиката којих је у свакој области неколико, па је с тим у вези тешко разговарати о актуелним питањима.

-Ми ћемо разговарати са репрезентативним синдикатом, и оно што је у оквиру Савеза синдиката Републике Српске који предводи Ранка Мишић. Покушаћемо да ове убиједимо у неке ствари, али ако се одлуче да изађу на улицу - то је њихов проблем. Научићемо се и на то да има неких који су незадовољни - истакао је Додик у интервјуу Срни, коментаришући протесте у Бањалуци које су за данас најавили представници шест гранских синдиката.

Он је истакао да ти синдикати нису показали спремност да уђу у борбу против нелегалних диплома и вишка радника, оцијенивши да је око 30 одсто радника вишка у управи.

-Желимо да задржимо људе овдје, да овдје остану и имају неку сигурност. Да ли би требало да их отпустимо па да изађете на улицу? Кога представљате? Те који су вишак? - упитао је Додик.

Он је нагласио да је разговор једини начин за рјешавање проблема, те додао да су поједини синдикати поступили некоректно јер је договорено два пута повећање плата и линеарна исплата по 100 КМ, уз обећање да ће се размотрити ново повећање ако то буде било могуће.

-Имајући у виду потребу да одржимо балансиран систем, нисмо могли да нађемо простор за тако нешто. Имамо простора да одржимо плате које су увећане у два наврата, односно повећање од преко 15 одсто и то у условима када су нам ММФ и други говорили да то није рационално. Ми смо то урадили - истакао је Додик.

Он је нагласио да је споразум испуњен и да су поједини представници синдиката почели износити политичке ставове.

-Говори неке ствари које сам чуо од опозиције. Он се не бори за социјални статус. Имају они право да се организују. То није проблем. Ми имамо право да изаберемо с ким ћемо разговарати. Чињеница која говори да имате сада 50 синдиката је катастрофална за синдикат-  истакао је Додик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана