Додик: Радикализам све више узима маха

СРНА
Додик: Радикализам све више узима маха

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да, док се бошњачки представници баве спречавањем ангажовања хеликоптера Србије да помогну и Србима и Бошњацима, радикализам све више узима маха, и то управо захваљујући њиховом понашању и хушкачкој политици, која је плодно тло за раст екстремистичких покрета.

Додик је истакао да проблем БиХ никада није била Република Српска, него радикалне структуре са сумњивом ратном биографијом које представљају Бошњаке.

Он је навео да у свакој другој земљи припадници структура које су биле повезане са муџахединима никако и никада не би смјели сједити у институцијама, али такви сједе и често одлучују у БиХ, гдје их има у свакој пори друштва.

"Резултат такве ситуације у којој се питају они којима би се по свим основима могло судити, јесте да гдје год се одлучује на заједничком нивоу, све је блокирано. Једно од кључних питања које би нас приближило европском путу је коначно рјешавање питања одласка странаца из Уставног суда", навео је Додик.

Он је на платформи "Икс" нагласио да Бошњаци не дозвољавају да се ријеши ова тема, као што не желе рјешења ни по било ком другом питању.

"Имали смо очекивања да ће представници `тројке` поштовати договор, испунили смо заједничким радом већи дио приоритета које је поставила Европска комисија и то је и препознато у ЕУ. Онда је међу представницима `тројке` прорадила иста СДА струја која је и раније све блокирала, а знамо да су новоформиране странке код Бошњака које су данас на власти настале управо из њихових редова и много је ту дубоко компромитованих личности које не желе напредак дејтонске БиХ. С таквим саставом тешко је очекивати да БиХ може ићи било гдје", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, оптужбе у вези с Планом раста и свега осталог су лажи и подметање.

"Бошњаци не желе ЕУ, једино што они желе је исламска унитарна држава у срцу Европе и зато блокирају све што могу, па чак и договор о дјеловању хеликоптера Србије током туристичке сезоне", навео је Додик.

Он је подсјетио да је о БиХ и радикализацији муслимана ових дана писао и "Дојче веле".

"То је горуће питање, али у БиХ ниједан Бошњак не жели или не смије да говори о томе. Ако затворимо очи пред истином, проблеми могу постати само гори, зато позивам све бошњачке представнике да почнемо рјешавати озбиљне изазове које имамо и да престану са сталним оптужбама и лажима на рачун Србије", истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана