Додик: Протести у ФБиХ политички мотивисани

СРНА
Додик: Протести у ФБиХ политички мотивисани

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су протести у Федерацији БиХ политички мотивисани са циљем да се обезбиједи промјена политичке структуре у БиХ.


"Та прича о наводним протестима грађана и грађанки у Федерацији БиХ била је апсолутно политички мотивисана и попримила је огромну пажњу појединих медија, јер је требало да ти догађаји послуже за неке шире покрете и политичке акције у БиХ", изјавио је Додик у заједничкој емисији Радио Београда и Радија Републике Српске.

Према његовим ријечима, многи активисти који су плаћени из невладиног сектора, а имају добра примања у БиХ, били су први у демонстрацијама, из чега је видљиво да је ријеч о спрези и намјери за дестабилизацију са циљем да буде обезбијеђена политичка промјена система у БиХ.

Додик је рекао да се иста матрица за протесте у БиХ примјењује путем друштвених мрежа као што је био случај у Либији, Алжиру и Египту, наводећи да је Либија некада била сређена земља, а данас се након смјене власти налази у потпуном хаосу.

"Када се направи хаос у БиХ, онда би странци мијењали Дејтон, ентитете и кантоне", напоменуо је Додик, додајући да у БиХ постоји 12.000 невладиних организација од којих је више од половине конектовано на фондове разних влада и организација у свијету.

Он је рекао да је апсурдна прича о прекомјерној употреби силе на демонстрацијама у Федерацији БиХ, јер су у тим протестима, од укупно 157 повређених људи, 144 полицајци.

Додик је рекао да је видљиво да су чак људи из система због својих политичких обрачуна били на различитим странама током демонстрација у Федерацији БиХ и да полиција није употријебљена у право вријеме.

Говорећи о посјети делегације из Републике Српске Београду, хрватског премијера Мостару и турског министра иностраних послова Сарајеву током демонстрација у Сарајеву, Додик је рекао да је то природан рефлекс који је овдје уобичајен, јер су сви били на странама на којима је природно да јесу.

"Непримјерено је да турски министар иностраних послова оде у Сарајево, а не посјети Мостар и Бањалуку, а све вријеме прича о заједништву у БиХ", истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска прати дјеловање и активности појединих група које желе да протесте из Федерације пренесу и дестабилизују Српску.

"Најбољи начин да се томе супроставимо јесте да у октобру буду одржани фер и поштени избори, те да они који добију изборе преузму одговорност за даље вођење Републике Српске", истакао је Додик.

Додик је рекао да не вјерује у БиХ, која никада није ни била држава, истичући да ће политички одговорне елите у Републици Српској процијенити када ће бити тренутак за расписивање референдума о статусу Републике Српске, који је један и непоновљив.

"Кључ рјешења за нас овдје у БиХ је самосталност Републике Српске, коју не дозвољавају странци, чији поједини представници форсирају причу да су највећи проблем у БиХ Милорад Додик и Република Српска", истакао је Додик.

Он је рекао да су Бошњаци трајно незадовољни садашњим стањем у БиХ, јер желе унитарну БиХ до које никада неће моћи да дођу, Хрвати су незадовољни, јер су годинама прегласавани и покушавају сада да заштите своја политичка и колективна права, док су Срби огорчени због кршења Дејтонског споразума отимањем неадлежност, кажњавањем и неправдама које су чињене годинама.

Додик је рекао да Српска подржава захтјеве хрватског народа за трећим ентитетом који немају никаквих аспирација према Републици Српској, наводећи да ће таква подршка изостати уколико ти захтјеви буду ишли на штету Републике Српске.

Он је нагласио да би Српска вољела да се Србија у наредном периоду више укључи у давање оцјена о стању у БиХ, јер је она на то и обавезна по Дејтонском споразуму, као његова потписница.

Додик је рекао да се пут БиХ ка ЕУ користи како би се моделирао политички систем и како би дошло до већег степена унитаризације БиХ.

"Република Српска има потпуно изграђен систем европских пракси, али упорно стојимо, јер Федерација БиХ не може да ријеши своје унутрашње односе", закључио је Додик.

Циљ нова расправа о реформи полиције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је концентрисање одговорности за дешавања током протеста у Сарајеву на директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горана Зупца усмјерено да се дође до неке нове расправе о реформи полицијских снага у БиХ.

"Све је сада што се тиче одговорности концентрисано на директора Сипе Горана Зупца, који је Србин и није био надлежан за јавни ред и мир, већ полиција ентитета", рекао је Додик у заједничкој емисији Радио Београда и Радија Републике Српске.

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о провођењу истраге против Зупца због наводног несавјесног рада у служби, а портпарол Тужилаштва Борис Грубешић рекао је да је Зубац осумњичен за неангажовање током протеста у ФБиХ, што је довело до напада на институције БиХ, када је причињена и велика материјална штета.

Сипа је претходно саопштила да је, према важећој законској регулативи, обезбјеђивање јавног реда и мира на простору БиХ у искључивој надлежности министарстава унутрашњих послова Републике Српске, ФБиХ и кантона, односно полиције Брчко дистрикта.

Када је ријеч о недавним протестима грађана на ширем подручју ФБиХ, као и обезбјеђивању зграде Предсједништва БиХ, у којој су смјештени и предсједник ФБиХ и два потпредсједника, у искључивој је надлежности Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ /чланови Предсједништва БиХ/, односно Федералне управе полиције /предсједник и потпредсједници ФБиХ/, који су дужни да, у складу са законом, пружају физичку и техничку заштиту ових лица, и то по мјесту становања, мјесту рада и у кретању, наводе у Сипи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана