Додик: Прошлост Срба и Хрвата тешка, али морамо да идемо даље

Срна
Додик: Прошлост Срба и Хрвата тешка, али морамо да идемо даље

ПЕТРИЊА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да са предсједником Хрватске Зораном Милановићем дијели неке ставове о односима у БиХ.

-Хрватска мисли да треба обезбиједити конститутивност Хрвата у БиХ, а Република Српска сматра да се мора поштивати конститутивност три народа. То је нешто што нам је заједничко - рекао је Додик новинарима у Петрињи.
Он је поновио да је тешка прошлост Срба и Хрвата, јер када једни нешто прослављају, други тугују.
-То оптерећује наше односе, али морамо да идемо даље. Нико неће никоме наметнутни нешто из историје. Хрватска има државу, а Срби имају двије државе -Републику Српску и Србију и на тај начин ћемо се кретати и сарађивати о питањима гдје можемо. Свако своју историју треба да посматра како мисли, а са Милановићем сам разговаро и опет ћу, добро је да се државници из региона састају - закључио је Додик.

Русија

Милорад Додик изјавио је да је Русија спремна да испоручује енергенте Европи уз плаћање економске цијене.

Додик је навео да је са предсједником Русије Владимиром Путином разговарао о испоруци гаса и нафте и о проблемима снабдијевања.

-Санкције Русији су допринијеле ставу ове земље о снабдијевању енергентима. То је став глобалних играча, а ја сам покушао да разумијем како ће се све кретати - рекао је Додик новинарима у Петрињи.

Он је навео да у Москви нема несташица и да се не би могло закључити да постоје неке врсте угожавања стандарда.

Додик је поновио да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да је веома укључена у његово спровођење.

-Дејтонски мировни споразум су у знатном обиму девастирале земље Запада. Отишло се од онога што је слово Споразума у нешто што је имагинација која је заробила БиХ и зато не може да се креће даље. БиХ се мора вратити на слово Дејтона и да три конститутивна народа у складу са тим остварују права - додао је Додик.

Он је напоменуо да је Путин информисан о свим детаљима, а интересовао се и за изборну реформу у БиХ.

-Путин сматра да народима у БиХ треба обезбиједити право конститутивности, за шта се Русија залаже. Сада имамо оне који се залажу за поштивање Устава БиХ и оне који су против. Руси желе да заштите Устав БиХ, што Републици Српској одговара и тако ће се понашати - рекао је Додик.

Он је поновио да ће за Републику Српску цијена гаса бити 460 долара за 1.000 метара кубних.
-Русија има право на своју политику, а ми бисмо жељели да рат у Украјини буде што прије завршен. Они који су прекорачили ратно право, нека одговарају. Ово је глобално одмјеравање снага Запада и Русије и Украјина је колатерална штета, а огромне количине наоружања које стижу са Запада говоре о томе да рат још неће бити завршен - рекао је Додик и поновио да мале земље не треба да се мијешају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана