Додик: Процес пред судом БиХ политички, а не правни

Срна
Додик: Процес пред судом БиХ политички, а не правни

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да процес који се против њега води у Сарајеву политички, а не правни, те да потврђује да је БиХ земља апсурда.

"То је примарно политички процес. Нема никакве основе у закону. Чињеница је да странац који није изабран одлуком мијења закон штитећи своја недјела, тврдећи да свако ко не поступа како он каже, зато што је он неко измишљено божанство, иде у затвор на шест мјесеци до пет година", рекао је Додик синоћ за ХРТ.

Он је указао да то говори више о БиХ, за коју каже да је земља апсурда, што је и овај случај потврдио.

"Да један странац може одлуком мијењати законодавство - то не може проћи ни код молера на правном факултету, а камо ли код студената", оцијенио је Додик.

Додик је, цитирајући нобеловца Иву Андрића, рекао да када се уђе у БиХ - логика престаје.

"Овдје никакве логике нема. Имате суд и тужилаштво на нивоу БиХ који немају уставну основу јер Устав БиХ није дао право БиХ на правосуђе. То је наметнуто одлукама које нису у складу ни са Уставом ни са Дејтоном", појаснио је Додик.

Предсједник Српске се осврнуо и на тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да се на територији Републике Српске налазе кампови за обуку паравојних група, оцјењујући да је то згодна лаж која се пласира већ дуже вријеме.

"Никаквих кампова нема, паравојних формација нема. Ако имате Еуфор, снаге које су задужене за безбједност у БиХ и праћење развоја ситуације и када они кажу да тога нема - што да ја објашњавам више?", упитао је Додик.

Он је указао да, ипак, постоје озбиљне информације о присутности бивших бораца "Исламске државе" у БиХ.

"Са друге стране, постоје озбиљне ингормације о џематима и параџематима, страним ратницима, онима који су били у "Исламској држави", па се вратили и њиховим породицама. То је једна генеза која постоји, вуче се и није нестала", нагласио је Додик.

На питање о томе води ли Републику Српску на пут отцјепљења, Додик се нашалио да ће се прије остатак БиХ отцијепити од Српске.

Говорећи о односу са хрватским предсједником Зораном Милановићем, Додик је рекао да је то конзистенатан политичар који добро разумије ствари, те да дијеле исте вриједности.

"То је човјек који штити интересе своје државе, која је потписник Дејтонског споразума и тиме и његов гарант. Неправедно је избачена, као и Србија, из процеса одлучивања преко Савјета за спровођење мира у БиХ", рекао је Додик.

Додик је рекао да је то резултат тога што су Американци дуго од Бошњака правили фаворите.

"Они увијек знају да ће иза њих стати Американци на штету Хрвата и Срба. Они увијек имају лагодну позицију па могу и лагати", сматра Додик.

Говорећи о сарадњи са политичарима у БиХ, Додик је рекао да боље сарађује са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем, него са предсједником СДА-а Бакиром Изетбеговићем.

"Сложени су односи у БиХ. Када год покушате говорити апстрактно, онда рискирате да сте у проблему. Са Човићем разговарам дуго година. Никада нисмо дошли у позицију да будемо посвађани, да се нешто што је договорено - не испоштује. Нема приземних подвала као што то буде са Изетбеговићем. То ће вам потврдити Човић, ја и сви други", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана