Додик: Прљаве маркетиншке игре Филипа Давида потврђују да радим добру ствар

ГС
Додик: Прљаве маркетиншке игре Филипа Давида потврђују да радим добру ствар

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је увијек свој и човјек српског народа, те да никада није био нити ће бити било чији други, па ни руски.

- Ја сам свој човјек и свог народа. Увијек сам припадао и припадам себи у политичком смислу и српском народу и нисам, нити ћу бити било чији ни човјек, ни играч ни полтрон - рекао је Додик за Срну, упитан да прокоментарише изјаву београдског књижевника Филипа Давида да је предсједник Српске руски човјек.

Предсједник Српске је нагласио да је “Филип Давид, који се представља као писац, чија дјела мало ко познаје, свјестан да оно због чега се представља као писац има мали значај и мало ко га признаје на том пољу и зато агресивно ради све друго, попут напада и на мене, како би компензовао недостатак талента и знања у базичној области у којој се представља”.

- Такве прљаве маркетиншке игре често дају резултат. Ароганција и неистине попут ове које пласира Давид у којој и те како преовлађују прљаве маркетиншке игре зачињене мржњом, екстремизмом, ароганцијом и неистинама, понегдје привлаче пажњу. Ето како човјек мржње може да успије да буде доживљаван и као хуманиста. Ауторитарац као борац за слободу!? У случају Филипа Давида драматургија живота је невјероватна - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да управо у том кључу треба сагледати и лик и дјело Филипа Давида, некадашњег перфидног интелектуалног јуришника титоизма, који је постао дисидент у својој земљи, заштићен евроатланским кишобраном, за кога су мета сви постојећи српски интереси, од Републике Српске до Косова и Метохије.

- Очигледно да би имао шта да ради, и да подсјећа свијет да је писац, јер га слабо ко чита, сада се поменути професор србофобије бави Милорадом Додиком. Њему то очигледно може да буде признање, без обзира што његове изјаве на мој рачун за добро упућене дјелују инфантилно, да не кажем глупаво. Не зато што је Филип Давид човјек од интегритета и реномеа, па да његове ријечи имају моралну тежину и код неистомишљеника, већ стога што је очигледно представник НАТО инквизиције - истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је он пријатељ Руске Федерације, као што су и Република Српска и српски народ, јер је то једна од ријетких земаља са којом имамо добро сарадњу без било каквог политичког условљавања.

- А то што спорни интелектуалац говори о мени, преко њему омиљених сарајевских медија, само потврђује да радим добру ствар за српски народ - закључио је предсједник Српске.

Додик: Конаковић и Бећировић не говоре у име БиХ

Додик је истакао да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић покушавају да наметну оно што је наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ и оцијенио да таква политика не води доброме.

- Мислим да та политика не води доброме и неће довести до тога да имамо компактан рад у Савјету министара. Уколико се тако настави, ми ћемо наше позиције редефинисати о свему томе - изјавио је Додик Срни.

Додик је рекао да се очигледно наставља стара пракса без обзира што су покушали на нивоу БиХ формирати нове органе власти.

- Видимо да господин Денис Бећировић из своје мржње према Републици Српској и Србима, према Русији, покушава да се лажно представи као онај који говори у име БиХ. Наравно да он не говори у име БиХ, него муслимана који су њега изабрали - навео је Додик.

Према његовим ријечима, Бећировић не може да говори у име БиХ јер то није предвиђено Уставом.

- Тај исти који покушава себе да промовише у некога ко поштује међународно право, апсолутно крши међународно право, лажно се представља, лажно износи тврдње, говори у име БиХ ставове који никада нису усаглашени на органима БиХ и наставља да производи проблеме у БиХ - додао је Додик.

Он је нагласио да Бећировића нико није питао у вези додјелом ордена руском предсједнику Владимиру Путину.

- То је била наша суверена одлука и ми смо ту одлуку донијели и додијелили Владимиру Путину орден. То је признање за наш дугогодишњи рад и нема никакве везе са Украјином и оним што се у Украјини дешава - додао је Додик.

Он је навео да се Бећировић покушава представити као неко ко је требао да буде питан, као неко ко треба дати коначну ријеч о томе.

- Мислим да се он мало преиграо око свега овога и да ће веома брзо доћи до раскола у самом Предсједништву и у односима на нивоу БиХ уколико се овако настави - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да Уставом није предвиђено да ни српски, ни муслимански ни хрватски члан Предсједништва говори у име БиХ, ако то нису одлуке органа БиХ, прије свега Предсједништва.

- Бећировић је дајући изјаву поводом наводне годишњице сукоба у Украјини све је промашио, лажно се представио и лажно тврдио да је то политика БиХ. То, наравно, није политика БиХ него муслимана и њега који муслимане представља - навео је Додик.

Додик каже да је мислио да су у комуникацији са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем ријешени неки проблеми у вези са политичким представљањем.

- Конаковић је министар иностраних послова у БиХ и у том погледу треба да представља усаглашену политику, а не политику коју он мисли да треба. Исто као и Бећировић и он покушава да наметне оно што је наратив Сарајева, муслимана у Сарајеву и муслимана у БиХ као став БиХ - додао је Додик.

Према његовим ријечима, немогуће је бити толико наиван или безобразан, или једно или друго, и говорити како се мора пратити политика ЕУ и да је он (Конаковић) тај који то спроводи, апсолутно занемарујући да је за сваку одлуку о придруживању политике ЕУ потребно донијети ставове органа БиХ.

Он је додао да такви ставови органа БиХ нису постојали, прије свега Предсједништва, и да Конаковић прави кривично дјело тиме што шаље своју инструкцију амбасадору БиХ у УН без става БиХ, односно без става Предсједништва.

- У том погледу, сада наивно или безобразно се понашајући и говорећи о томе како ето ми нешто не разумијемо, а он и неки други у Сарајеву то разумију и дају као њему за право да он може нешто да учини и прекрши закон - рекао је Додик.

Пошто о томе није разговарано и Конаковић није ни сматрао за потребним да се консултује са њим нити са Цвијановићом о тим питањима, а они су вјеровали да ће тако нешто да буде, Додик сматра да је сасвим простојно да и на овај начин одговоре и да кажу Конаковићу да та политика “прављења луде” неће помоћи у рјешавању укупних односа у БиХ.

Према његовим ријечима, министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић ни овај пут у многим ставовима није говорио у име БиХ.

- Он је говорио у име своје приче и о односу свог народа Бошњака, муслимана. Мислим да је, уколико се жели одржати радна атмосфера новог Савјета министара и новог Предсједништва БиХ, апсолутно потребно поново одржати консултације и видјети на који начин ћемо дјеловати, иначе ће се све распасти као кула од карата - нагласио је Додик.

Додик је навео да отићи било гдје у посјету подразумијева унапријед усаглашену платформу, унапријед усаглашену политику коју треба усагласити на нивоу БиХ, а не о томе “правити се луд” и само промовисати своје ставове и о свему томе говорити.

Конаковић је рекао јуче да “чуди бурна реакција представника Републике Српске” на његову инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, иако за то није било консензуса у Предсједништву БиХ, те истакао да његова инструкција произлази из “поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати спољну политику ЕУ”.

Бећировић је, поводом годишњице од почетка руске специјалне операције у Украјини, саопштио да осуђује политику предсједника Руске Федерације Владимира Путина и да се “БиХ заједно са слободним и демократским свијетом солидарише са украјинским народом у борби за слободу”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана