Додик: Пријетња су противуставне одлуке и неодговорне изјаве дијела међународних актера

Срна
Foto: ГС

БАНЈАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да и посљедња реакција Стејт департмента повреда суверенитета БиХ, за чији се интегритет и суверенитет САД само декларативно залажу.

”Питање функционисања Уставног суда БиХ је унутрашње питање БиХ, дефинисано Уставом, који је грубо прекршен од суда задуженог да штити уставност”, рекао је Додик упитан да прокоментарише саопштење Стејт департмента у којем наводе да се “законом који је усвојила Народна скупштина Републике Српске крши Устав БиХ”, те да, како сматрају, пркошење Уставном суду пријети не само владавини права него и стабилности, сигурности и просперитету БиХ.

Додик је истакао да је амерички амбасадор у Сарајеву својим, готово дневним изјавама већ довољно покварио атмосферу обновљеног дијалога у БиХ.

“Умјесто да у пракси проводе оно за шта се само декларативно залажу, САД паушалним оцјенама у стереотипним саопштењима, попут овог данас из Стејт департмента, само доприносе погоршању политичке климе у БиХ”, указао је предсједник Српске.

Он је поручио да Република Српска остаје чврсто привржена очувању Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, који је нападнут од Уставног суда БиХ.

“Тренутно највећа пријетња суверенитету и интегритету БиХ су противуставне одлуке Уставног суда БиХ и неодговорне изјаве од дијела међународних актера. Умјесто суочавања са проблемом, његује се пракса забијања главе у пијесак и лова на вјештице.

То је пракса која скоро 30 година не даје резултате. Вријеме је да ми у БиХ озбиљно сједнемо за сто и тражимо рјешење. САД би могле да врате амбасадора кући и то би био први сигуран знак добре воље. Иначе ћемо их сматрати одговорним за ситуацију у БиХ”, поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана