Додик: Приједлог “јужне конекције” гасовода никада није био на сједници

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никада на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ није дошла “јужна конекција” у вези са изградњом гасовода коју предлажу друга два члана Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, те да муслимани и Хрвати немају договор о том питању.

“Ми немамо ништа против да то буде са хрватске стране, међутим муслимани и Хрвати немају договор о томе ко ће управљати тим системом. Ја сам предлагао жисточну странуж и они су то одбијали. Када то ставе на дневни ред, ја ћу гласати, али они то не стављају зато што имају своје проблеме”, рекао је Додик новинарима у Београду, коментаришући то што су друга два члана Предсједништва БиХ одбила његов приједлог о изградњи гасовода “Нова источна интерконекција БиХ и Србије” на правцу граница Србија према БиХ, који је дио “Балканског тока”.

Он је нагласио да ће подржати пројекте у Федерацији БиХ /ФБиХ/ ако буду прихваћени и пројекти у Републици Српској.

Додик је рекао да је Република Српска раније подржавала многе пројекте у ФБиХ, није ниједан заиставила, док су из ФБиХ зауставили све што су могли у Српској.

“БиХ је само проблем нама, ми немамо никакву корист од тога. Све што је могло бити заустављено, зауставили су. Све што су могли да оскрнаве у Републици Српској, урадили су. Подржавали су разне високе представнике у континуитету, подржавају три судије Уставног суда БиХ. Њихова политика се своди на то да Република Српска буде деградирана и да се наметну рјешења која они хоће. Предлажем им да се договоримо”, нагласио је Додик. 

Додик: Јединство важно за сваку државу и нацију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду, поводом обиљежавања Дана националног јединства Русије, да је јединство веома важно за сваку државу и нацију.

“Са пажњом и симпатијама посматрамо руски народ, доживљавамо га на тај начин и желимо му све најбоље”, рекао је Додик новинарима у Руском дому уочи почетка свечане академије поводом Дана националног јединства Русије.

Он је изразио захвалност амбасадору Русије у Србији Александру Боцан-Харченку за позив да присуствује овој свечаности.

“То је разлог зашто сам овдје у име Срба из Републике Српске и у име Републике Српске. Увијек ћу бити на овом мјесту када ме позову наши пријатељи Руси”, истакао је Додик.

Дан националног јединства је руски државни празник који се прославља од 2005. године, а посвећен је сјећању на догађаје из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача.

То је један од најдраматичнијих периода у руској историји који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним пријетњама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана