Додик: Предлажемо свима да не учествујемо на изборима!

Срна
Foto: Борислав Здриња

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ова странка предлаже осталим партијама у Републици Српској да не учествују на предстојећим локалним изборима.

- Наш приједлог је да се на изборима не учествује по законима, односимо одлукама које је предложио Кристијан Шмит - рекао је Додик након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Он је рекао да је неопходан дијалог са опозицијом о овом питању, додајући да остају при доношењу Изборног закона Српске по којем је потребно организовати изборе.

- То је могуће обезбиједити само ако све партије прихвате да Република Српска има право да проведе изборе по свом изборном закону - истакао је Додик, додајући да је само на тај начин могуће обезбиједити субјективитет изборног процеса.

Несагледиве посљедице

Лидер СНСД-а осудио је покушај доношења резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, истакавши да је ријеч о неусаглашеном акту на нивоу БиХ, те да ће изгласавање овог документа оставити несагледиве посљедице по БиХ.

"Треба да се захвалимо земљама које су исказале спремност да не гласају, свјесни чињенице да ће то изазвати проблеме у оквиру БиХ. То је подмукао начин да се морално дисквалификује српски народ и не можемо прихватити било какав разговор о том питању", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након сједнице Предсједништва странке у Бањалуци.

Он је оцијенио да је приликом упућивања овог документа у УН дошло до злоупотребе бошњачког амбасадора у УН Златка Лагумџије, што ће, како је истакао, оставити трајне посљедице по разговоре и договор у БиХ.

"Република Српска ће одредити свој однос према томе. Остаћемо привржени слову Дејтонског споразума", истакао је Додик.

Повољна економска ситуација

Додик је нагласио да је повољна економска ситуација у Српској, додавши да је у посљедњих пет мјесеци отворено пет хиљада нових радних мјеста.

"Република Српска повећала је свој БДП за двије милијарде кроз инвестиције и кроз домаћу производњу. Република Српска има стабилне изворе прихода и вратила је 330 милиона КМ доспијећа у овој години, од чега 200 милиона из властитих извора, без додатних задужења", рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а, након сједнице Предсједништва странке у Бањалуци.

Он је истакао да је економска политика стабилизовала јавне фондове, првенствено пензиони, здравствени и социјални.

"Могуће је да дође до малих застоја, али не на пензијама, платама социјалним давањима и дугу према иностранству", истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана