Додик: Пребиловци - свето мјесто за Србе

СРНА
Додик: Пребиловци - свето мјесто за Србе

ПРЕБИЛОВЦИ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас у Пребиловцима, гдје је присуствовао отварању сталне изложбене поставке "Пребиловци 1941", у организацији Музеја жртава геноцида из Београда, да Пребиловци морају да буду свето мјесто за Србе.

Додик је истакао да је потребно сваке године нешто учинити за ово мјесто, на којем треба одржавати историјски час, организовати екскурзије за дјецу, да прво дођу овдје, као што треба да дођу и у Јасеновац.

- То је најбоље сјећање, једино право сјећање у континуитету које никада више неће изблиједити - рекао је Додик и истакао да зна да и предсједник Србије Александар Вучић то подржава.

Он је нагласио да се и у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору истиче значај сјећања на историју и потреба јачања српског идентитета.

Додик, који је вечерас присуствовао и богослужењу у Храму Христовог Васкрсења, рекао је да на овом мјесту прије десетак година није било ничега, те да је договорено да буде изграђен храм.

Он је изразио задовољство што је био међу људима који су допринијели изградњи Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

- Прије 10 година кад смо овдје разговарали /са Вучићем/ примијетили смо да важне историјске догађаје уопште не обиљежавамо или то нешто скромно радимо или пак то чинимо да не бисмо увриједили друге. Сјећања на страдале у Пребиловцима годинама су овдје затрта да не бисмо увриједили оне који су нас побили, као што је то било у Јасеновцу или било ком другом селу гдје су Срби живјели - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће српски народ морати једног дана да поручи јасно да ће бити заштићен сваки Србин гдје год да се налазио и да не може нико да почини било шта лоше Србима само зато што су Срби и да ће га чекати рука правде.

- Колико су нас усташе побиле, а то значи наше комшије овдје, муслимани и Хрвати тог времена, толико нас је побила и комунистичка власт која је била способна да дозволи да се бетонирају јаме да се не би дошло до костију - напоменуо је Додик.

Он је указао на то да се данас у Хрватској веселе и славе злочиначку хрватску војно-полицијску акцију "Олуја", док Срби оплакују своје жртве.

- Па нас хоће данас оптужити за Сребрницу, за то немају довољно доказа. Они покушавају да увеличају страдање и покажу неистину. А ми опет кажемо, не славодобитно, него са потпуним поштовањем жртава: `да, то је био злочин` - истакао је Додик.

Он је нагласио да Срби морају да воде рачуна о себи и напоменуо да је српски народ највише коштала комунистичка заблуда о братству и јединству.

- Једино због чега желите да останемо у овој срамној причи званој БиХ јесто да поново у сљедећој историјској прилици напуните јаме и много чега другог управо нама - рекао је Додик.

Он је нагласио да је поносан на Републику Српску која није таква и у њој може слободно да живи свако ко жели.

Он је рекао и да су и Република Српска и Србија данас изложене једној врсти хибридног, подмуклог рата, те да је важно да и Српска и Србија буду јаке.

- Морамо чинити више. Нека живе Србија и Република Српска, српски народ, наша света Српска православна црква - поручио је Додик и захвалио свима који су вечерас дошли у Пребиловце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана