Додик: Позивам Србе да гласају за Трампа, ако нам желе добро

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да се узда у побједу кандидата републиканаца на предстојећим предсједничким изборима у САД Доналда Трампа јер се он у ранијем мандату показао као рационалан и разуман политичар који се бори се за своју земљу не водећи ратове.

"Ми ћемо се за то јавно заложити", рекао је Додик новинарима.

Он је појаснио да актуелна администрација САД, коју заступају и дипломате америчке Амбасаде у БиХ, представља неке рецидиве прошлости.

"Дакле, позивам све Србе у САД да гласају за Трампа ако нама желе добро. Вјерујем да ће се након побједе Трампа релаксирати односи са том великом земљом. Сматрам да је демократска структура Џозефа Бајдена у САД губитничка. Она је била погубна за обичног Американца и веома штетна за глобални свијет, јер су демократе спремне да изазивају ратове и сукобе", рекао је Додик.

Он је рекао да су нетачне америчке приче да овдје постоји малигни руски утицај, иако са Запада утичу на свако питање, многе медије, политичаре, те плаћају невладин сектор.

"Посвећени су да раде са правосудним установама како би се они бавили политичким процесима и тужакали оне који им не одговарају", рекао је Додик.

Он је додао да је у посљедње вријеме посебно нервозан амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи.

"Он хода као слуђен по Сарајеву. Сведен је искључиво на позицију амбасадора САД у Федерацији БиХ, а у Српској је по мени одавно персона нон грата. Не састајемо се та таквим злонамјерним типовима", рекао је Додик.

Он је додао да би Европа требало да се отргне САД, па и Британије која је раније изашла из ЕУ, а преко неких својих изасланика попут Стјуарта Пича се залаже за чланство БиХ у ЕУ, иако је била непријатељски настројена према Србима који имају право на државност.

Додик је поновио да Српска са САД нема никакве проблеме, али има са неким њеним дипломатским представницима који се мимо Дејтонског споразума и Устава БиХ баве унутрашњим питањима, показујући да су на бошњачкој и муслиманској страни унитаризма.

"Очигледно је да је садашњи амбасадор САД у БиХ Марфи на муслиманској страни, петљајући се у унутрашње ствари. Али, ми БиХ не видимо као централизовану", рекао је Додик.

Независност Српске ако Шмит интервенише у вези са имовином

Уколико Кристијан Шмит интервенише у вези са имовином, Република Српска истог тренутка донијети одлуку о независности, нагласио је Додик.

"То је реакција, није акција и ми бисмо вољели да он то уради", рекао је Додик новинарима у Бањалуци послије разговора за мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана