Додик: Потврђена политика јединства, наредни састанак за седам дана

ГС
Додик: Потврђена политика јединства, наредни састанак за седам дана

БАЊАЛУКА - Владајућа коалиција у Републци Српској осудила је покушаје отимање имовине Српске и Народна скупштина ће дати одговор, рекао је предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик, након састанка владајуће коалиције у Бањалуци.

Истакао је да је у припреми нови закон који ће бити донесен прије нове одлуке Уставног суда.

- Данашња одлука Уставног суда је срамна и неправедна. То све говори да не знају шта раде, али ми знамо. Борићемо се за имовину која припада Републици Српској - рекао је Додик.

Исткао је да је дефинитиван став владајуће коалиције да се неће прихватати расправа на нивоу БиХ.

- Нисмо спремни за попуштања - рекао је Додик.

Уставни суд БиХ донио је данас одлуку о привременој суспензији Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској, до доношења коначне одлуке.

Споразум

Лидери СНСД-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, Народне партије Српске и НДП-а потписали су нови коалициони споразум до 2026. године.

-Споразум подразумијева имплементацију резултата избора. Договорили смо да број мјеста извршилаца у власти буде у складу са изборним резултатом - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик новинарима у Бањалуци.

Навео је да споразум има неколико новина те да се расподјела фунцкија неће мијењати без обзира на дешавања у будућности.

-Желимо да очувамо стабилне односе међу нама, свјесни комплексних политичких односа. Желимо стабилне институције - поручио је Додик.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је након потписивања коалиционог споразума у Бањалуци да данас није разговарано о именовањима министара, директора јавних предузећа и руководилаца, те да ће о томе бити ријечи на наредном састанку у четвртак, 9. март, након додатних консултација секретара странака.

"Разговарали смо о политикама које су потврдиле наше досадашње политичке односе и ставове о важним питањима. Ту смо потпуно јединствени. Било је и захтјева за радикализацију, али остали смо у оквиру политички коректног односа према политички важним питањима", навео је Додик.

Када је ријеч о потписницима коалиционих споразума, Додик је одговарајући на питање изостанка представника ДНС-а и СПС-а рекао да СНСД са њима одржава комуникацију и додао да је у оквиру расподјеле остављен проценат за оне који буду дио политика владајуће коалиције.

"Свјестан је СНСД да ће морати омогућити партиципацију неких других и то је нешто о чему ћемо разговарати, а и коалиционим партнерима је дозвољено да разговарају са другим политичким субјектима и четири одсто ресурса ће се користити са онима који желе са нама", навео је Додик.

Он је истакао да се власт врши на овај начин и да је народ овој коалицији дао повјерење.

"Да би били одговорни према народу учинићемо све што је неопходно, као што се ради и у свим другим државам и демократским системима", рекао је Додик.

Ђокић: Наставак континуитета политике која је добила подршку грађана

Предсједник Социјалистичке партија /СП/ Петар Ђокић рекао је да је уверен да владајућа коалиција у Републици Српској наставља континуитет политике која је добила пуну подршку грађана на изборима.
"Политички субјекти у владајућој коалицији имаће пуну одговорност за управљање најважнијим пословима у институцијама и органима Републике Српске и у оном дијелу који припада Републици Српској у институцијама БиХ", рекао је Ђокић данас новинарима у Бањалуци, након састанка владајуће колаиције.

Ђокић је навео да предстоји једна врло координисана активност у погледу оног што је данас потписано, изражавајући наду да ће све бити завршено у оквиру дефинисаних рокова.

"Увјерен сам да на овај начин преузимањем пуне одговорности настављамо континуитет оне политике која је добила пуну подршку грађана на изборима и преузимамо на себе одговорност да ту политику реализујемо у наредне четири године", рекао је Ђокић.

Чубриловић: Опредијељеност за политичку сигурност и боље прилике у Српској

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић оцијенио да владајућа коалиција потписивањем данашњег споразума може одржати политичку и сваку другу сигурност у наредне четири године у Републици Српској.
Чубриловић сматра да је потписивање коалиционог споразума додатни мотив за стабилизацију прилика унутар Републике Српске, а самим тим и БиХ.

"Ова коалиција је опредијељена да спроведе све политике које је заговарала у предизборној кампањи, али и понашала се у извршној власти трагом тих политика", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци након потписивања споразума између странака које чине владајућу коалицију у Српској.

Према његовим ријечима, странке потписнице данашњег споразума даће свој пуни допринос за бољи живот, прилике и већу шансу у Републици Српској.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана