Додик потписао Указ, клевета ускоро постаје кривично дјело

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је Указ о проглашењу Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се, између осталог криминализује клевета.

-Проглашавам Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске који је Народна скупштина РС усвојила на Четвртој редовној сједници 20. јула 2023. године - наводи се у Указу о проглашењу Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Додик је указ потписао након што је Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одбацило захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа на измјене Кривичног закона којим се криминализује клевета у Републици Српској, a којем се противе новинари, бројне невладине организације, опозиција, као и многи други грађани.

-Захтјев не садржи правну аргументацију у смислу релевантних норми и гаранција Устава Републике Српске о заштити виталних националних интереса конститутивних народа, већ подносилац захтјева у конкретном случају превасходно, указује на повреду државних атрибута БиХ, као и могућу повреду Устава БиХ”, - саопштено је тада из Уставног суда Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана