Додик поручио да ће састав нове Владе Српске бити комплексан

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће у новој Влади Републике Српске од 16 министарстава бити осам Срба министара, пет Бошњака и три Хрвата.

Додик је изјавио да ће конфигурацију и људе одредити мандатар Радован Вишковић који има подршку двотрећинске већине од 56 посланика у парламенту.

-То говори о повјерењу - изјавио је Додик на конференцији за новинаре након што је Вишковићу додијелио мандат за састав нове владе Српске.

Додик је изјавио да ће састав нове владе бити комплексан и да ће требати суптилно наћи баланс који се мора обезбиједити.

-Већина политичких партија које учествује у подршци влади би само предложили Србе. У том погледу морамо видјети како ће то све изгледати - рекао је Додик.

Он је изјавио да разумије интересовање новинара за састав нове владе, али треба дати простор мандатару да обави консултације.

Додик је подсјетио да су његове консултације јуче са политичким партијама биле у вези са мандатаром и евентуално о њиховом учешћу.

-Трудио сам се да видим њихова очекивања, и сви имају различита очекивања - рекао је Додик.

Он је истакао да Вишковић у овом тренутку има већину од 53 посланика за формирање Владе.

Додик је раније рекао да очекује да би нова Влада могла да буде изабрана у првој седмици децембра.

Додик каже да ће од Владе тражити да министри предано раде како би биле додатно ојачане институције Српске и одговори на економска и социјална питања.

-Вишковић је у претходне четири године обављао премијерску функцију у веома изазовним временима гдје смо двије године изгубили у борби против вируса короне. Били су и стални политички изазови. Мотив да га оставим на мјесту премијера био је његов став и рад да се носи са изазовима попут борбе за очувања радних мјеста. Показао је спремност да предано ради и у очувању привредне активности - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, заједнички рад предсједника и нове Владе Српске биће приоритет.

-Цијенећи комплексност ситуације у региону и глобално, требамо Владу која ће морати да одговори на све изазове, а свједок сам да Вишковић може да обезбиједи пуно јединство. Од Владе ћу тражити да, уважавајући скупштинску већину, обезбиједи да министри раде на јачању институција, да ријеши многе изазове, економска и социјална питања, као и безбједност људи, те да буду обезбијеђени енергенти и прехрамбена роба - рекао је Додик.

Он је истакао да је финансијска ситуација у Српској стабилна, али може да буде угрожена догађајима из окружења. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана