Додик положио вијенац на споменик јасеновачким жртвама

СРНА
Додик положио вијенац на споменик јасеновачким жртвама

ЈАСЕНОВАЦ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас вијенац на споменик Камени цвијет посвећен свим жртвама страдалим у логору Јасеновац током Другог свјетског рата.

Додик је претходно у Јасеновцу присуствовао молитвеној прослави Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида који је Независна Држава Хрватска спровела над Србима у Другом свјетском рату на својој територији.

Помен су служила њихова преосвештенства епископ пакрачко-славонски Јован, милешевски Атанасије, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "Фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послијератне комисије, око 700.000 махом Срба те Јевреја, Рома и противника режима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана