Додик: Поједини опозиционари у Србији сматрају Србе из Српске недостојнима

Срна
Додик: Поједини опозиционари у Србији сматрају Србе из Српске недостојнима

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је легитимна тежња Срба да имају јединствену државу коју ће чинити Република Српска и Србија, укључујући и Косово и Метохију, те истакао да стране империјалистичке агентуре желе да подијеле Србе.

"Стара империјалистичка тежња је да нас подијели и Србе који нису у Србији одвоји од матице. Увијек када је требало да се Срби дисциплинују у Републици Српској или у Хрватској тражила се интервенција од Србије, ако они нису могли сами то да учине. Ако не могу да нам ураде ништа, онда нас окриве све заједно", рекао је Додик.

Он је навео да су Срби све учинили да очувају мир на овим просторима, али да све то није било довољно носиоцима тих империјалистичких агентура.

"Нису могли да се окану једном и кажу добро имамо проблема са Косовом, али то се рјешава, имамо Републику Српску мислило се да је то ријешено Дејтонским споразумом, имамо мир пустите људе нек живе. Али не, хоће додатно да одвоје Србију од српског народа гдје год он живи", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да то није ништа ново и да је историјски гледано тако још од Аустроугарске.

Поводом оптужби појединих прозападних опозиционих политичара из Србије да је 40.000 фантомских гласача из Српске гласало на изборима у Србији, Додик је рекао да нису Срби из Српске одлучили изборе у Србији и да су их забољеле ове оптужбе до мјере да не могу да опросте.

Додик је рекао да је само 35.000 људи у Српској добило држављанство Србије, а да их је само око 3.000 изашло на изборе у Србији.

"Тај број је статистичка грешка, није ни 20 одсто једног одборника, а не скупштине", рекао је Додик и додао да је Република Српска под озбиљим налетом оних који желе да је омаловаже и сруше.

Он је истакао да треба дозволити Србима да аутоматски имају држављанство Србије да се спријечи да сутра могу да владају Србијом они који говоре да је Српска геноцидна.

Додик је рекао да Срби из Републике Српске и Србије припадају истом народу, а да је стара империјалистичка тежња да Србе који живе ван Србије одвоје од матице, да не буду јединствен, снажан колективитет и да не направе снажу територијално-политичку јединицу на Балкану.

Он је навео да су Срби из Српске за неке опозиционе политичаре у Србији криви и недостојни, те упоредио то са "сарајевском логиком".

"Ми смо неки зли прљави који нисмо достојни `круга двојке` и зато нас треба елиминисати. Ми смо неки рођаци са села који су мање вриједни. То је њихова логика", рекао је Додик за телевизију "Хепи".

Предсједник Српске је изразио увјерење да су опозициони политичари из Србије који лоше говоре о Србима у Српској заблудни појединци, огрезли у мржњи, плаћени да тако говоре."Република Српска води тешку битку за свој субјективитет, а један од основних елемената те битке је снажна Србија, шта год ко мислио. Снажна Србија у новијој историји је дефинитивно повезана са именом Александра Вучића", рекао је Додик и додао да је Вучић данас најбољи избор за Србију.

 

Он је навео да са актуелним предсједником Србије може да се консултује о свим важним темама за Српску и да ће Вучић увијек бити на страни Републике Српске чак и када мисли да Српска није требало да упадне у неки проблем.

Додик је рекао да оно што ради Српска никада није ишло на штету Србије, те додао да данас владу у Србији не бирају страни амбасадори, а то се не дешава ни у Српској.

"У политичком и егзистецијалном, а не филозофском смислу, нама треба снажна и јака Србија и ми је препознајемо у оквиру онога што ради Вучић. Препознајемо да долази тешко вријеме глобалних престројавања и да ће само оне нације и државе које имају стабилну стурктуру, моћи да заузму право мјесто у новој конфигурацији свијета, а друге ће постати плијен", рекао је Додик.

И зато је, додао је Додик, веома важно да Србија буде снажна и моћна."

У том погледу ми нескривено очекујемо, чак и онда када Србија можда понекад мисли да гријешимо, да нас беспоговорно подржи. Јер, ми најбоље осјећамо тај проблем. Вучић нам никада није рекао - ви морате то урадити", истакао је Додик.

Додик је рекао да је причу и клеветање о покраденим изборима гледао и у Српској, те напоменуо да ће, ако Кристијан Шмит наметне измјене Изборног закона БиХ, Српска донијети свој закон по којима ће проводити изборе.

Он је истакао да је сасвим легитимно бранити српске циљеве на простору Косова и Метохије онако како је дефинисано у актуелној политици садашње власти Србије и без икаквих оклијевања истаћи захтјеве за очување идентитета српског народа у Црној Гори.

"То су национална питања која морају да нас окупе у овом тренутку и као што смо некада имали велике историјске тежње исказане кроз различите декларације, резолуције, начертанија и друго и сасвим су легитимне наше тежње да будемо једна држава. Али, ако ми не поставимо као циљ да будемо једна држава, нико нам то неће дати, отеће нам и оно што имамо", рекао је Додик.

Он је истакао да је крилатица "српски свијет" дочекана на нож.

"Српски свијет је идеја која подразумијева да гдје год да су Срби да живиш тај српски национални идентитет, да говориш српским језиком, пишеш ћирилицом, имаш крсну славу, да си православац и да поштује своје успјехе. Да се у тим идентитетским вриједностима нађемо сви, гдје год се налазимо од Аустралије до Канаде", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана