Додик: Подршка Србији, Срби да се окупе око преговарања

Срна
Додик: Подршка Србији, Срби да се окупе око преговарања

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је предсједник Србије Александар Вучић успио да питање Косова и Метохије из губитничке позиције врати на дневни ред и фокус интересовања, те нагласио да Срби морају да буду јединствени и да се окупе око преговарања.


"Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају посљедице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне посљедице", напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, посљедице би могле да промијене економски, социјални и геополитички положај за Србе.

"Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже, жако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо, морамо прихватити заједнож. А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подијељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно", рекао је Додик за РТРС.

Према његовим ријечима, ако се одбија француско-њемачки план, онда то мора да одбије власт и опозиција, али и друштво у цјелини.

"Такође, ако га прихватамо, онда то треба сви да урадимо", додао је Додик.

Он је рекао да кључни проблем губитка Косова и данашњег статуса јесте тренутак када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља УН пребаце у оквире ЕУ.

"Већ тада је обезбијеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус Косова и проглашење независности, прогласи неважећим", истакао је Додик.

С друге стране, каже Додик, развој ове ситуације, која се сада дешава, јесте перцепција тих народа, који, како истиче, прихватају Косово, затим да су они држава и да имају суверена права на свом простору.

"Зато данас Србе третирају на сјеверу Косова као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор. Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успијевају неке ствари да ријеше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтјели да заврше, с пријетњама, како они то једино знају", рекао је Додик.

Он је рекао и да су појачане пријетње од Запада и види се ојачана позиција Њемачке. "Њемачке која је антисрпска на том простору Балкана. Она је увијек била антисрпска, није била рационална, реална и увијек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово", нагласио је Додик.

Он је навео да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

"Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору", рекао је Додик.

Зато сада, објашњава Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу немојте га оспоравати.

"Мора да се научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успију, шта њима смета Косово, зашто Нијемцима смета Косово?!", каже Додик.

Када је ријеч о заједници српских општина, Додик напомиње да је добро што причају о Републици Српској, међутим Албанци често кажу да не желе Републику Српску на територији Косова.

"То је баш добро што тако говоре, то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето, зваће се заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе", закључује Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да му је на састанку са међународном "петорком" речено да Србија мора да прихвати њихов приједлог о нормализацији односа са Приштином јер ће у супротном бити суочена са прекидом процеса европских интеграција, заустављанем и повлачењем инвестиција и са свим свеобухватним мјерама које ће нанијети велику штету земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана