Додик побројао разлоге због којих је против давања агремана њемачком амбасадору

Ведрана Кулага Симић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Спољна политика Савезне Републике Њемачке, а нарочито од 2021. године наовамо, упадљиво је усмјерена на антидејтонско и антиуставно дјеловање и у амбијенту какав влада у БиХ, такав приступ може само произвести додатне проблеме, а никада и никако понудити рјешење.

Ово се између осталог, наводи у Изјави српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору Савезне Републике Њемачке у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва БиХ, веома штетном по виталне интересе Републике Српске. О Додиковој изјави сутра ће расправљати посланици Народне скупштине Републике Српске.

-Инсистирање на нелегалном именовању Кристијана Шмита, који није прошао прописану процедуру у Савјету безбједности УН-а за преузимање дужности високог представника у БиХ, је доказ једног дискриминаторног и анахроног политичког приступа и мијешања актуелне политичке гарнитуре Савезне Републике Њемачке у ионако сложена унутрашња питања у БиХ, што само доприноси додатној дестабилизацији односа и даљем усложњавању ситуације - наводи се у Изјави.

Истиче се и да је резолуција Бундестага за коју се највише залагао и лобирао заступник Социјалдемократске странке Адис Ахметовић, „који отворено заступа и подржава агенду СДА“, додатно пробудила јаз и оголила отворено фаворизовање страна тј. једног од конститутивних народа у БиХ на штету друга два, што је изузетно опасно“.

-Ова по стабилност БиХ опасна резолуција, чак предвиђа и промјену уређења у БиХ, заговарајући укидање ентитета, а тиме и основу мирног суживота и легитимног представљања три конститутивна народа, а то је ентитетско гласање. Задирање у Дејтонски мировни споразум и наметање измјена Устава директно води укидању Републике Српске, и ја, као легитимни представник Републике Српске у Предсједништву БиХ, не могу прихватити именовање амбасадора за којег унапријед знам да долази да проводи малициозну политику своје земље над српским народом - пише у Изјави Милорада Додика.

Додик у Изјави истиче и то да је , без обзирана то  што процедуре око именовања амбасадора још увијек нису завршене, њемачка страна без устезања поставила ултиматум једној сувереној држави и затражила да се у датом року Предсједништво изјасни о свом ставу.

-Подсјећам, према свим важећим дипломатским документима и позитивној пракси, земља пријема није дужна образложити своју одлуку - наводи Додик наглашавајући да то што се од Предсједништва БиХ тражи да у року од 48 сати достави објашњење показује какав рејтинг и углед има БиХ.

У изјави се истиче и то да је Њемачка, „на жалост, водећи предводник обустављања многих, прије свега инфраструктурних пројеката ЕУ у Репубулици Српској“, а све то због инсистирања на поштовању Устава и Дејтонског мировног споразума који је основа за функционисање и опстанак БиХ.

- Цијенећи моћ и снагу Њемачке, изражавам наду да је Њемачка још увијек добронамерни партнер свим народима који живе на овим просторима, без селективног приступа и фаворизовања једних на штету других, при чему су ови „други“ готово по правилу увијек Срби. У складу са наведеним, као српски члан Предсједништва БиХ, у овом тренутку нисам могао дати сагласност на Одлуку о давању агремана амбасадору Савезне Републике Њемачке у БиХ, те исту достављам на одлучивање Народној скупштини Републике Српске, која је једина надлежна инстанца у складу са законским регулативама и својим овлаштењима за даље преиспитивање ове одлуке – закључује Додик образлажући због чега сматра да је одлука Предсједништва о давању агремана амбасадору веома штетна по витални интерес Републике Српске.

Додиков вето сутра у 12 часова наћи ће се на дневном реду посебне сјенице Народне скупштине, а да би био потврђен, потребна му је двотрећинска већина посланика.

Дејтонски споразум

Милорад Додик подсјећа да је Њемачка једна од потписница Дејтонског мировног споразума и да је та улога обавезује да досљедно примјењује слово Дејтонског мировног споразума, те да поштује Устав БиХ који из њега произлази.

– Република Српска, коју представљам у трочланом колективном тијелу које се по Уставу зове Предсједништво БиХ, бори се за очување и досљедну примјену Дејтонског мировног споразума. На том путу смо усамљени. Покушаји ревизионистичког приступа усмјереног против досљедне примјене Дејтонског мировног споразума, који заговарају одређене политичке структуре потпомогнуте спољним утицајима, траже сталну приправност снага које штите поредак заснован на Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, али и помоћ добронамерних партнера – наводи српски члан Предсједништва БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана