Додик: Парламент Српске ће донијети одлуку о виталном интересу

Срна
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Народна скупштина Републике Српске, као највиши орган политичке власти у Републици Српској, донијети одлуку о виталном интересу Српске која се односи на додјелу агремана њемачком амбасадору у БиХ Томасу Фичену.

-Као члан Предсједништва БиХ дужан сам да штитим интересе Републике Српске до нивоа да покренем витални интерес и ја сам то урадио - рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је позвао све да добро размисле о томе и нагласио да Њемачка прије него што пошаље новог амбасадора мора да разговара са Републиком Српском, а не о њој.

-Њемачка стално разговара о нама. Ми смо мање вриједни, невриједни, они су некакав посебан народ, а ми ти који само треба да добијамо ћушку. То неће тако ићи барем док ми водимо Републику Српску -  поручио је Додик.

Додик је рекао да ово није прича о њему, већ овим даје прилику народним посланицима да одлуче о овоме.

Он је подсјетио да је Њемачка учествовала у распаду Југославије, у сатанизацији Срба, у отцјепљењу Косова, и у свим кључним питањима била је против Срба.

-Зар ми требамо на све то да ћутимо? Ја нисам тај политичар и човјек - истакао је Додик.

Додик је рекао да опозиција у Републици Српској нема никакав став о свему овоме, јер је ионако "стерилна".

-Опозиција је чекала ово да покаже своје подаништво странцима и неприпадност овом народу и Републици Српској. Сва разлика између власти и опозиције у Српској је у томе - истакао је Додик.

Додик је рекао да је за Републику Српску неприхватљиво и да није у реду ментални склоп људи који у Бањалуци прихвате Кристијана Шмита, којег Савјет безбједности УН није именовао за високог представника у БиХ.

-Прихватити човјека да буде тутор који је сам себе прогласио за високог представника, то није српски народ који никада није желио тутора и неће ни сада - поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва 2. септембра, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

У Народној скупштини Републике Српске примљен је Додиков захтјев за сазивање посебне сједнице парламента ради изјашњавања о његовој изјави о овој одлуци.

Према Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и, уколико је десет дана од дана просљеђивања потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана