Додик: Озлојеђени Марфи обрачунава се са људима из Српске

Срна
Додик: Озлојеђени Марфи обрачунава се са људима из Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи озлојеђен због неуспјелих покушаја урушавања Републике Српске, због чега на лични начин почиње да се обрачунава са људима на унутрашњој политичкој сцени.

Додик је нагласио да се Марфи мијеша у унутрашња питања у БиХ, те да количина лажи која је у посљедње вријеме пласирана из Амбасаде САД не може да се упореди ни са једним ранијим периодом, када је постојало бар неко достојанство у њиховом обраћању.

"До сада није било ниједног амбасадора који је толико личног унио у све то, толико сујете која га уништава у смислу да мора бити главни и изнад свега, а Српска се томе потпуно супротставила", рекао је Додик новинарима.

Он је навео да се Марфи, озлојеђен својим неуспјесима, жели светити Републици Српској, те му поручио да неће успјети, јер је Српска побиједила и далеко моћније снаге.

Предсједник Републике Српске рекао је да су лажна образложења америчких санкција према његовој породици и њему, као и према појединим компанијама у Српској, те телевизијама АТВ и "Уна" које нису одговарале опозицији или неким другим медијима у БиХ, а због чега се губи на стотине радних мјеста.

Додик је рекао да су све те фирме добро пословале, имале референтне уговоре са компанијама из иностранства, плаћале порезе и доприносе, а ипак су санкционисане јер "Марфи сматра да треба да се нешто свети Републици Српској, па онда и Милораду Додику".

Он је додао да све то показује докле су спремни да иду, те навео да има информације да Марфи за своје дјеловање добија одређена новчана средства од представника бошњачког народа.

"Било ко да се на мом мјесту супротставио њиховом рушењу Дејтонског мировног споразума сигурно би прошао овако, ја нисам изузетак у том погледу", рекао је Додик.

Он је навео да су лажне и приче о финансијској ситуацији у Републици Српској, која је задужена тек 32 одсто БДП-а, што је најниже у региону.

"Оно што су они покварено урадили јесте то да су посредством увођења СВИФТ-а наметнули банкама обавезу да прате њихове санкције, тако да банка ако хоће да користи тај инструмент међународног плаћања мора да прихвати да ће пратити и америчку политику санкционисања", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, службеници америчке Амбасаде обилазе сусједне земље и банке од којих траже да не сарађују са Владом Републике Српске.

"И данас нема ниједне банке у Српској која је спремна или из страха од Американаца не смије да сарађује са Владом Српске", рекао је Додик.

Он је додао да један центар моћи у свијету без икаквог суда и процеса пресуђује, затвара радна мјеста, људима одузима основна људска права, а БиХ је таква да не може да се заштити од тога.

"ЕУ је раније донијела прописе којима штити своје фирме од таквих врста санкција и недосљедности", напоменуо је Додик.

Он је додао да се они који уводе санкције надају да ће Влада Српске остати без новца, али да Српска има међународне пријатеље који су спремни да јој финансијски помогну.

"Али, због политичке блокаде сада се тај новац не може дозначити на наше рачуне", рекао је Додик и напоменуо да је само Српској онемогућен репрограм на бечкој берзи.

Додик је нагласио да, упркос свим тим опструкцијама, Српска успијева да измирује све своје обавезе, као и да ће њене институције наставити и у ванредним, некоректним, антиуставним, антидејстонским и антидипломатским условима да се боре за Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана