Додик: Ово што О`Брајен говори је потпуно измишљено

ГС
Додик: Ово што О`Брајен говори је потпуно измишљено

БАЊАЛУКА - Предсједник Република Српска Милорад Додик одржао је данас конференцију за медије на којој је најавио сједницу ГО СНСД-а сутра и осврнуо се на данашње изјаве помоћника државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Џејмса О`Брајена .

"Сједница ГО СНСД-а ће се одржати сутра у Српцу, гдје требамо изабрати потпредсједника, Предсједништво, Економски савјет и остало”, казао је Додик, преноси Н1.

Додао је да СНСД наставља да јача своје капацитете.

„СНСД је на бранику одбране који је веома сложен, па и данас када је О`Брајен износио неистине. Потврдио је своје подаништво муслиманима у БиХ. Оно што је он изнио данас смо могли слушати од муслиманских представника у БиХ“, казао је Додик.

Обрајана сматра неким ко се лажно представља и тврди да он није тумач Дејтона.

“Он је у Дејтону био задужен да пише оно што неко говори. Није могао да утиче на било шта. Био је ту да прати или запише што је неко договорио. Он није тумач Дејтона, он се лажно представља као неко ко је моћан и држи предавање овдје по САД“.

"Дошао је у БиХ да отвори ново жариште и унесе нову нестабилност. Много нетачног и лажног је у ономе што је данас рекао. Једно говори на званичним састанцима, сасвим друго пред медијима. Могуће је да је тачно да је он нешто писао тамо око Дејтонског споразума, али није задужен да тумачи Дејтонски споразум”, казао је Додик и додао:

“Дејтонски споразум када је потписан и дат народима, речено је да су ФБиХ и Српска једине које могу да тумаче и мијењају тај споразум. Нигдје не пише да је то Обрајан. И не може да нам држи предавања о томе шта се дешава“.

Наводе О`Брајена о државној имовини Додик је одбацио.

“Одбацујемо као неистину, не постоји државна имовина. Ово што он говори је потпуно измишљено. Покушава остварити оно што је раније обећао муслиманима. Дошао је да унесе немир и нове политичке слутње. Дошао је да критикује договор из Лакташа. Не постоји државна имовина БиХ, нигдје не постоји. Лажно се позивају на споразум о сукцесији.

БиХ је имала право на неку имовину, али то не може мијењати Устав. То је кривично дјело, ако неко потпише такав Устав. Лажно нам покушавају протурити причу као да је споразум о сукцесији чињеница да имовина припада држави. То није тачно“.

Американце је оптужио да воде хибридни рат против Републике Српске, те је поново запријетио отцјепљењем.

“Американци овдје воде хибридни рат против Републике Српске.  Ако је ико срушио Дејтонски споразум до сада, то су САД. Они праве брљотину од Дејтонског споразума и БиХ коју ми нећемо.

Република Српска нема намјеру да остане у неуставној БиХ и нећемо одустати од својих права. Он се појавио сад да говори нешто о Дејтонском споразуму, гдје си био 30 година“.

Додик такође каже да је недавно био у Бриселу и да су ми неки од званичника рекли да “Обрајан није задовољан радом амбасадора Марфија”.

“У Бриселу су ми рекли да је О`Брајен незадовољан оним што овдје ради Марфи, а он онда дође овдје и говори да је најбољи амбасадор“ каже предсједник Српске, преносе Независне.

„Термин државна имовина не постоји, то је измишљен термин. То је лаж. Не постоји. Истог тренутка ако неко потегне за имовином, у Српској ће се састати Народна скупштина и донијети одлуку о свом статусу. Нећете нам отети имовину“.

“Ако се наметне Изборни закон, ми ћемо наметнути свој изборни закон. Шта год се наметне силом, ми ћемо дати свој одговор на то”, поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана