Додик открио шта предвиђа документ о мирном раздруживању БиХ

Г.С.
Додик открио шта предвиђа документ о мирном раздруживању БиХ

ВИШЕГРАД - Документ о мирном раздруживању БиХ је готов, потврдио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који поручује да ће иза тога стати и Влада, и парламент Српске.

Он је у разговору за портал Спутњик истакао да је документ донијет имајући у виду немогућност да Босна и Херцеговина нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како каже, разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима.

Интервју за Спутњик преносимо у цијелости:

- Документ предвиђа да се БиХ политички раздружи и да се формирају двије независне политичке и територијалне цјелине које ће живјети и функционисати у складу са споразумом насталим на бази тога. Одређене ствари које сада постоје, граница и неке друге, требало би да функционишу три до пет година, а у међувремену да се уреде односи како би то најбоље функционисало у корист и људи, и роба тако да не буде неких посебних застоја те врсте.

Шта то тачно подразумјева?

- То подразумијева све друго – питања везана за све оно што представља, што би рекли у обичном народу, оставинску расправу. Ми смо то веома студиозно урадили. То је на бази Дејтонског споразума, јер он предвиђа да је Република Српска страна као што је то и Федерација. Неће се укључивати заједнички ниво јер он нема ништа с тим – он је изведен из два ентитета. А све што се дешава у БиХ жели да фаворизује ту причу о тзв. заједничким, или како то воле да кажу муслимани, централним органима. То не постоји, постоји само заједнички ниво, он произилази из два ентитета. Страни фактор је хтио да то елиминише и да, у хијерархијском и сваком другом смислу, да примат том заједничком нивоу што је потпуно обрнута суштина Дејтонског споразума. Успут они упорно говоре како они бране Дејтонски споразум. А мислим да су га они срушили до мјере да се он више не може вратити на своје изворне темеље. И зато је важно да Република Српска одбрани своје интересе на политички миран начин кроз предлагање рјешења која ће, као и ово што сам изнио, у наредним седмицама бити понуђена Федерацији. Већ чујемо да постоји неспремност да се било шта расправља о томе али ми смо и разумјели да је ово тек почетак којим би требало да анимирамо јавност не само домаћу, у Републици Српској која је потпуно анимирана, него и ону у Федерацији а и међународну јавност да схвати да је БиХ промашен пројекат и да од њега не може да се направи ништа што би било самоодрживо. Може да буде протекторат, и то се показало, али не може да буде самоодрживо.

Шта ако то не буде прихваћено?

- Ово је наш почетак и приједлог. Ми ћемо то упорно враћати на јавну сцену, јавне договоре и расправе. Иза тог документа ће стати Влада и парламент Републике Српске и то ће бити наш званични приједлог. Инсистираћемо да се изјасне о томе, не само кроз одбијање да се прихвати разговор о томе, него да се изнова увијек види шта су то њихови предлози, шта то они предлажу. Ако предлажете да нестане Република Српска, то није опција. То напросто не може да функционише.

Централна изборна комисија је најавила да ће 1. јула бити организовано жребање за петог делегата у клубу Срба у Дому народа парламента БиХ. Како то коментаришете?

- То је доказ како је Босна и Херцеговина пропала заједница. Имате изборе који се дешавају, имате изборну комисију која себе назива централном. Она призна, верификује све те резултате, онда на бази притисака странаца, након две године кажу да је њихова првобитна одлука била погрешна, а онда то иде на суд, јер је то једини начин. Затим суд и ЦИК, који заједно чине подаништво странцима, кажу - нешто није било у реду. Поставља се питање како је раније било у реду. Прошло је све, два пута је пролазило тај исти суд, инстанце које су потврдиле претходни избор, а сада тај суд поништава своје одлуке које је донио раније.

То је очигледна политичка отимачина која има за циљ да покуша да редизајнира органе власти на нивоу БиХ, уводећи локалне издајнике и њихове полтроне. У сваком случају, ми не учествујемо у тој фарси. Имате оно да понегдје сила Бога не моли, али и да Бог силу не воли. Видјећемо, неће то баш тако једноставно бити како траже. А они траже наше учешће у њиховој фарси. Ми нисмо у томе учествовали, нити желимо, нити ћемо бити присутни. Не можете ништа да учините. Та изборна комисија је имала у свом саставу, што се тиче Републике Српске, чланове које су бирале опозиционе политичке партије. Немате ниједног члана кога је бирала власт. Они су раније потврдили ваљаност претходног избора. А сада су одједном, након две године, схватили да треба другачије да одлуче. То све говори. Кад имате довољно времена да се бавите Босном и Херцеговином по свим питањима, па и по томе, изненада ћете схватити колико је Иво Андрић у праву када каже: кад уђете у Босну и Херцеговину, ту престаје логика.

Предсједник Вучић је рекао да страхује од посљедица осуђујуће пресуде у процесу против вас пред судом у Сарајеву, шта ви кажете?

- Сва прича је о томе да дође неки странац који наметне одлуку која наводно има законску снагу, онда муслимани у Сарајеву то прихвате, а онда се почну прозивати користећи раније наметнуте инструменте као неке из система правосуђа. Почну прозивати, оптужују, дижу оптужнице, суде. Они се мијењају - троје судија је промијењено на мом случају, сво троје су муслимани. Наравно да могу да буду посљедице. Видјећемо. Народ у Републици Српској мора да разумије, мада ми је незгодно да то говорим због себе, да се код Срба дешава да су им увијек урушавали ауторитете, и политичке, и сваке друге. Овдје се већ годинама, деценијама покушава урушити сваки политички ауторитет од Караџића, Биљане Плавшић, Момчила Крајишника па и својевремено Мирка Шаровића, Младена Иванића, све до мене, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића. Просто је невјероватно да им нико не ваља. Како је могуће да баш нико не ваља, како је могуће да нико није нормалан и да треба да буде кажњен. Али то је њихов начин владања. С друге стране, они одржавају ту причу о некаквој корупцији, криминалу, то им изгледа згодно. За то вријеме сину њиховог предсједника суде за криминал. Али они имају моћ, мисле да су владари свијета. Видјећемо докле ће трајати. У праву је Вучић, може бити посљедица, а ја ћу се понашати онако како народ буде реаговао.

Какве могу бити посљедице?

- Ако народ буде на то повио леђа и сагао се, онда је и моја борба бесмислена, ако се народ дигне и не да се, онда има смисла борити се. Посљедице могу бити разградња Републике Српске. Циљ овог па и оног што сте ме питали око трећег делегата и чега другог јесте да се уведе поданичка власт која би пратила њихове пројекте такозване идеалне Босне која не може да се створи. Није створена 500 година. Не могу да вјерујем да они размишљају да то сад могу. Али њима је то једноставно:, дођу овде на две - три године и гурају стално исту причу. Зато смо ми стално у истом проблему.

У вјечитом сте клинчу са америчким амбасадором - чујемо пријетње, ту су и санкције. Шта је следеће?

- Ево сад су ударили на причу око моје породице. Замислите, помињу мог сина у Конгресу … Шта је сљедеће? Нећемо ни ми остати без неког одговора. Као што видите, ми трајемо овдје, радимо, борићемо се , постоје начини. Али сва прича јесте у томе да се сруши повјерење у Републику Српску и у српски народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана