Додик открио кад ће се спојити ауто-пут са Србијом

РТРС
Додик открио кад ће се спојити ауто-пут са Србијом

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је приоритет и жила куцавица градња ауто-пута од Добоја преко Модриче, Брчко дистрикта и Бијељине и спајање са Србијом.

 

- Убијеђен сам, знајући шта радимо, да ћемо у наредних четири до пет година имати завршен пут од Добоја према Модричи, од Модриче према Брчко дистрикту, од Брчко дистрикта према Бијељини и даље према Рачи. Сигуран сам да ће тај ауто-пут бити жила куцавица не само политичке, већ саобраћајне интеграције читаве Републике Српске - истакао је Додик.

Додик је рекао да је сљедећа фаза градња брзе цесте од Сарајева према Београду, али да овај пројекат коче надлежни у Федерацији БиХ.

- У сљедећој фази оно што планирамо јесте да се изгради ауто-пут или брза цеста која повезује све наша важна мјеста на истоку. Ауто-пут Сарајево-Београд који обухвата Републику Српску се већ гради, а то је од Раче до Бијељине и уговорено је са кинеском компанијом од Бијељине до Брчко дистрикта и из Брчко дистрикта тај ауто-пут треба даље да иде према Тузли и Сарајеву. У Федерацији тузланске и сарајевске власти имају различит поглед куда тај ауто-пут треба даље да иде. Тузла тражи да се то спаја на Добој, а друга власт тражи да то иде преко Живиница ка Зеници - навео је Додик.

Он је рекао да одлуке о томе још нема и да зато већ дуже вријеме стоји аранжман који је обезбијеђен у сарадњи са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

- Чекала се заједничка одлука. Те одлуке није било. Ми смо рекли "ако желите да радимо ми смо спремни да радимо сами, дајте нам подршку и ми ћемо с тим да кренемо". Присуствовао сам разговорима гдје је једна турска банка уз подршку Турске обезбиједила 500 милиона евра за изградњу брзе цесте на простору Републике Српске и дала гаранције једној фирми у складу са међудржавним уговором. Потребно је сада да Парламентарна скупштина БиХ одобри тај пројекат, потврди Предсједништво БиХ и ратификује - навео је Додик.

Додао је да ће потом турска страна завршити свој дио обавеза, изражавајући наду да би све могло да буде урађено у наредних неколико мјесеци уколико, каже, не буде зле воље у ФБиХ која би то онемогућила.

- Што се тиче нас, ми смо то све завршили, са становиштва и договора и камата, обима и трасе коју ћемо градити - истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да Република Српска има изграђених 120 километара ауто-пута.

- Кад смо прије десет година почели причати о томе како желимо да изградимо мрежу ауто-путева, многи су сматрали да је то само још једна илузија и прича лијепа за уши. У сваком случају, изграђених 120 километара ауто-пута у Републици Српској говори о томе да се нисмо шалили и да смо веома озбиљно мислили о томе - истакао је Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана