Додик „ослободио“ и осуђеног за изнуду

ГС
Додик „ослободио“ и осуђеног за изнуду

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик у 2023. години помиловао је три осуђене особе, које су овом одлуком избјегле или скратиле боравак у затвору.

Генерална секретарка предсједника Републике Јелена Пајић Баштинац, образлажући информацију о одлукама помиловања за прошлу годину у Народној скупштини Републике Српске, истакла је да је у тој години достављено 10 извјештаја о молбама за помиловање осуђених особа.

– Предсједник Републике је у току 2023. године донио двије одлуке о помиловању на основу којих је помиловао три осуђене особе– рекла је Пајић Баштинац у Народној скупштини Српске, а преноси Српскаинфо.

Она је навела да од укупно десет извјештаја о молбама за помиловање осуђених лица, који су дошли на разматрање, седам осуђених лица нису помилована у току календарске 2023. године.

– За наведена лица, судови који су водили првостепени кривични поступак и Комисија за помиловање Министарства правде дали су негативна мишљења – рекла је она.

Како Српскаинфо сазнаје, Додик је донио одлуку да помилује особе које су починиле казне за које су осуђени на годину или двије казне затвора, али и за једну особу која има занимљив опис казни и који је захваљујући Додику раније изашао из затвора.

Тако је донио одлуку да се помилује Бранко Тривуновић из Гламоча, због угрожавања јавног саобраћаја, због чега је био осуђен на двије године затвора и забраном управљања моторног возила Ц категорије. Његова казна затвора је замјењена условном осудом.

Додик је помиловао и Десу Марић из Бањалуке, која је била осуђена на годину и по дана затвора због кривичног ђела Злоупотреба овлашћења у привреди. И њој је казна затвора преиначена у условну осуду.

Трећи помиловани, и најзанимљивији, је Огњен Мрђа из Бањалуке, који је осуђен на двије године и седам мјесеци затвора и то због: изнуде, тешке тјелесне повреде и кривичног ђела Недозвољено трговина и промет оружја или експлозивних материја! Он је добио помиловање да неиздржани дио казне затвора замијени условном осудом.

Подсјећамо да је Огњен Мрђа средином марта 2017. осуђен у бањалучком Окружном суду на јединствену казну од двије године и седам мјесеци затвора због напада на суграђанина Давора Малића, кога је брутално претукао, стрпао у гепек БМЊ и одвезао у насеље Понир, гђе га је скинуо голог и бацио низ брдо!

Наведена пресуда, од двије године и седам мјесеци затвора, потврђена је и пресудом Врховног суда Републике Српске.

– Огњену Мрђи се даје помиловање: неиздржани дио казне затвора се замјењује условном осудом. Мишљење Окружног суда у Бањалуци, који је водио првостепени кривични поступак, је негативно, а мишљење Министарства правде Републике Српске је позитивно – наводи се у објави информације о помиловању у Служеном гласнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана