Додик: Опозиција прижељкује протесте

Срна
Додик: Опозиција прижељкује протесте

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је план био да се протести из Федерације БиХ прошире на цијелу Српску, што су прихватиле опозиционе партије предвођене СДС-ом и ПДП-ом.

"СДС је учествовао у глобалној припреми хаоса у Српској и БиХ. Та странка је фактор нестабилности", оцијенио је Додик, напоменувши да безбједносна ситуација у Српској није упитна и да се неће дозволити њено нарушавање.

Додик је нагласио да су странци незадовољни ситуацијом у БиХ и да желе да сруше јаку власт у Српској и централизацију БиХ.

Предсједник Српске је истакао да је међународна заједница у БиХ наметала економске и друге реформе, те да она има концепт дестабилизације Српске, што актуелна власт неће дозволити.

"Република Српска мора имати стабилост како би очувала уставну позицију, јер постоји дио странаца који промовишу концепт девастирања и укидања Српске. Наш опстанак на овим просторима зависи од снаге Српске која не смије бити мања од постојеће", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је навео да су 99 одсто демонстраната Бошњаци и да појединце плаћају из канцеларије Наташе Кандић /извршног директора Фонда за хуманитарно право у Србији/.

"У Српској не смијемо бити наивни, јер се жели креирати ново уређење БиХ у ком не би било ентитета. Република Српска може опстати само са јаком структуром власти", прецизирао је Додик.

Он је поновио да Република Српска од преноса надлежности на ниво БиХ није имала никакве користи и да ће Српска поштивати Дејтонски мировни споразум.

Предсједник Српске је додао да је поносан на борце и студенте који су одбили да крену у протесте.

Говорећи о захтјевима за одржавањем пријевремених избора у Српској, Додик је рекао да ће их СНСД подржати уколико их жели опозиција.

"Подршка мени и СНСД-у је највећа у Републици Српској. Представницима опозиције Младену Босићу, Младену Иванићу и Драгану Чавићу странци су крајем прошле године рекли да на изборима не могу побиједити СНСД", истакао је Додик.

Он је прецизирао да Бошњаци траже централизацију изборног процеса што је неприхватљиво, те да СНСД нема коалициони однос са странкама из Федерације БиХ.

Предсједник Српске је рекао да је опозиционарима речено да се у Српској мора догодити улица, јер не желе власт која ће сарађивати са Русијом.

"Знамо да постоје проблеми са којима се сусреће Српска, али се тренутно реализују значајни инфраструктурни пројекти у Српској међу којима је и изградња термоелектране жСтанариж. У вријеме власти СДС-а и ПДП-а фирме су продаване у бесцијење и знамо какав је био стандард грађана", истакао је Додик, те позвао све политичке снаге у Српској на дијалог.

Он је изјавио да власт и институције Српске имају задатак да Република Српска остане мирна и да не буду створене претпоставке за масовне уставне промјене у БиХ.

Додик је оцијенио да је Република Српска стабилна и сигурна у сваком погледу, те истакао да су протести у Федерацији БиХ политички обојени, а да су их у Српској организовале бошњачке невладине организације и политичке партије.

Коментаришући састанак у Београду са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да је састанак био веома битан и да је важно што је Србија реаговала брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана