Додик од сутра у Мађарској, сусрет са Орбаном и предсједницима три државе

ГС
Додик од сутра у Мађарској, сусрет са Орбаном и предсједницима три државе

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће од сутра боравити у дводневној посјети Мађарској гдје ће присуствовати слави манастира у Сент Андреји, а дан послије предвиђени су састанци са премијером Мађарске Виктором Орбаном, те са предсједницима Азербејџана, Узбекистана и Турске.


Додик је рекао да је позив за присуство слави манастира у Сент Андреји добио од владике Лукијана.

"Присуствоваћу обиљежавању славе манастира заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић, а радује ме што ће тамо бити и предсједник /Србије Александар/ Вучић јер је ријеч о обиљежавању важног и великог празника", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да ће након славе манастира, Цвијановићева и он, на позив Орбана, присуствовати обиљежавању националног празника у Мађарској.

"У касним поподневним и вечерњим часовима присуствоваћемо тој церемонији у Будимпешти", рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће са Орбаном бити настављени разговори који су вођени и у Бањалуци а с циљем јачања сарадње и контаката Мађарске и Републике Српске.

"Веома сам задовољан чињеницом да се наставља испорука пољопривредних машина и опреме што је заједнички пројекат влада Републике Српске и Мађарске", рекао је Додик наводећи да је дошло до пораста броја заинтересованих пољопривредника Српске за коришћење тих погодности.

Он је рекао да постоји сигурно повјерење у наведени пројекат, најављујући да ће замолити
представнике мађарске Владе да се покушају обухатити сви заинтересовани за пољопривредне машине и опрему.

Додик је најавио да ће са Орбаном разговарати и о енергетским пројектима.

"Разговараћемо о фамозној причи која се провлачила од Нијемаца како су они нешто фамозно зауставили. Ријеч је о комерцијално енергетском пројекту вјетропарку 'Хргуд', од 60 мегавата. Многи су били заинтересовани за тај пројекат, али ето тада се процјенило да би требало да се ради са Нијемцима, који су вратили на начин како су нам вратили. Ништа ту није посебно изгубљено, осим што видимо ове који су стално у жалопојкама и који стално то истичу као неки лош примјер", рекао је Додик.

Он је навео да ће на састанцима у Мађарској, са предсједницима наведених држава покушати наћи простора за раговор и о финансирању овог пројекта.

Додик је истакао да ће саговорнике у Мађарској упознати и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Додик: Кључно је питање имовине - спремни смо на правну и политичку борбу

Питање имовине је кључна тема и то је питање државности, јер ако немате имовину, немате ни државу и зато Српска неће одустати, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Нагласио је да је спреман за правну и за политичку борбу.

- То питање се неће ријешити како жели дио међународне заједнице и Сарајево. Зато је Шмит и "донио" ове посљедње "одлуке" - нагласио је Додик на конференцији за новинаре.

Подвукао је да ће се Шмитови "закони" морати ставити ван снаге.

- На нивоу БиХ морамо донијети одлуку да не може странац да намеће одлуке. Ми не желимо да нам странац доноси одлуке - навео је Додик.

Рекао је ће у уторак на сједници ПС БиХ сви предложени закони имати подршку Српске.

- То су тачке који су раније били на дневном реду. Али послије те сједнице 22. августа ће све бити другачије. Ако неко сматра да може да доноси одлуке без пола земље, без 33 одсто политичког капацитета, онда и они нека сносе одговорност - навео је Додик, преноси РТРС.

Плате и пензије биће редовне

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што је Српска у овој седмици добила оцјену свог кредитног рејтинга са стабилним изгледима.
"Све што је до нас ми смо учинили, али има наравно оних покварених који покушавају да нешто онемогуће Републици Српској", истакао је Додик.

Он је изјавио новинарима у Бањалуци да упркос свему Република Српска редовно исплаћује све своје обавезе, и пензије, и плате, и социјална давања.

"Наравно да ћемо, због ситуације која се најављује да ће странци онемогућити финансирање Републици Српској, морати да пресложимо приоритет, али то свакако неће ићи на терет људи који живе овдје. Ми ћемо обезбиједити да њихове плате и пензије буду редовне и то је оно што желимо да радимо", нагласио је предсједник Републике Српске.

Агенција "Стандард енд пурс" дала је Републици Српској кредитни рејтинг "Б" са стабилним изгледима.

Додик сутра у Мађарској; Састанак са Орбаном

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сутра путује у Будимпешту. Присуствоваће слави цркве у Сент Андреи, на позив владике Лукијана.

Најавио је да ће у Мађској бити и предсједник Србије Александар Вучић.

Додик је истакао да ће се другог дана посјете састати са предсједником Мађарске Виктором Орбаном.

Како је рекао Додик, циљ посјете је јачање даље сарадње Републике Српске и Мађарске.

- Разговараћемо и о пројекту Хргуд - навео је Додик на конференцији за новинаре, преноси РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана