Додик о стенограму: Њемачка мисли да ће кредитима купити слободу и укинути Српску

ГС
Додик о стенограму: Њемачка мисли да ће кредитима купити слободу и укинути Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је данас одлучио да у јавност пусти цијели стенограм са састанка са специјалним изаслаником Владе Њемачке за Балкан Мануелом Зарацином јер изгледа да у тој земљи мисле да треба прихватити њихов новац и Кристијана Шмита, што он неће.

Додик је истакао да је уобичајена пракса да српским кадровима достави стенограме, да би сви били информисани.

Он је навео да не зна на који начин је то дошло у федералне медије, али да је, имајући у виду да је било неких извода које су они изнијели, јутрос одлучио да пусти цјелокупан стенограм, који није мали, те да људи прилику да о томе читају и да се око тога упознају.

"У суштини, /њемачки министар спољних послова Аналена/ Бербок је лагала /америчком државном секретару Ентонију/ Блинкену. На тако високом нивоу када се искаже лаж - онда је то велика лаж", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је указао да је у позадини свега покушај прављења представе о неком обустављању средстава, а да се у стенограму види да је пет пута тражио да они то заврше.

"Ако не може-не може, али њихов новац није једини. Ми имамо аранжмане, био сам са /мађарским премијером Виктором/ Орбаном, који је рекао да је спреман да те пројекте наставимо, да их даље реализујемо. Имамо наше пријатеље, полако. Нису Нијемци једини у том погледу", рекао је Додик.

Додик је истакао да је Зарацину указао да је за сваку суверену земљу забрањено мијешање других у њене унутрашње ствари, поготово ако је чланица УН.

"БиХ је чланица УН и како то да се Њемачка мијеша у унутрашње ствари? Шта ви то хоћете? Мислите да ћете вашим кредитима купити нашу слободу и укинути Републику Српску? Е, нећете! Шта мислите, да ја требам да прихватам тај ваш новац и да прихватим Шмита? Ето нећу! И шта сад?", упитао је Додик.

Он сматра да је Бербокова, која у својој земљи пада, "завалила Њемачку до мјере да сви причају о кризи у тој земљи".

"Сви говоре о томе да је Њемачка привредно пала, да се неће моћи извући, да ће још дубље пасти захваљујући политици Бербокове. И она оде сада и клевеће Милорада Додика у Вашингтону. Морам да вам кажем да сам био затечен кад сам чуо да у Вашингтону Блинкен течно помиње име `Додик`. Јесте да је негативно, али ето нека је и тако, па нека је и у Вашингтону", нашалио се Додик.

Додик је указао да људи имају право да своје политике упражњавају како мисле.

"Ја не мислим да требам нешто посебно око тога објашњавам", рекао је Додик.

Коментаришући Блинкенове наводе послије састанка са Бербоковом да су разговарали о томе како ЕУ може да настави да врши притисак на учеснике који "доводе БиХ под велики ризик, нарочито на предсједника Републике Српске Милорада Додика кориштењем свих неопходних алата и јачањем способности мисије за стабилизацију", Додик је рекао да је то узалуд.

"Џабе, притискали су, притискају годинама, па ништа. Па шта ћеш џабе притискати поново? Не бих им препоручио", нагласио је Додик.

Додик се осврнуо и на америчког амбасадора Мајкла Марфија, који је, како је оцијенио, вјероватно љут јер га у Републици Српској нико не признаје и не прихвата зато што је обични манипулант који покушава да одржи предавање шта треба радити овдје.

"То је готово немогуће. Поставља се питање чији је он амбасадор? Је ли он амбасадор САД или амбасадор БиХ? Шта он нама држи предавање? Пише писма федералној Влади, објашњава шта та влада треба да ради...", навео је Додик.

Предсједник Српске оцијенио је да Американцима нигдје на свијету не иде, имају проблем са Кином, са изборима који долазе, са бившим предсједником Доналдом Трампом којем је та влада у којој је Блинкен натоварала 40 оптужница само да би спријечила његову побједу на предстојећим изборима.

"Ми се радујемо Трамповој побједи", поручио је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана