Додик: Има ствари којима сам незадовољан, али трудимо се да направимо компромис

Срна
Додик: Има ствари којима сам незадовољан, али трудимо се да направимо компромис

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да добре ствари које су договорене на недавном састанку представника власти на нивоу БиХ у Лакташима могу да релаксирају ситуацију.

- То што је договорено је пакет, све или ништа. Не можете узети шта ви мислите, нити ја могу да узмем. Има тамо ствари којима сам незадовољан, али у сваком случају трудили смо се да направимо неки компромис који је увијек тежак међу различитим политичким опцијама - рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је састанак у Лакташима произвео атмосферу и вољу да договори у вези са Изборним законом буду финализовани у фебруару.

Објављен документ са састанка из Лакташа

Осим тога, рекао је Додик, разговарано је и о Закону о Суду БиХ.

-Остао је проблем прича о сједишту. Ми инсистирамо на томе да Апелационо одјељење буде у Бањалуци, а они још нису спремни да то прихвате - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Истакао је  да је разговарано о Уставном суду БиХ и начину избора судија на начин да двоје судија бира Република Српска, четворо ФБиХ, а троје судија да се бира у Парламентарној скупштини БиХ замјенски за стране судије.

-Та квалификација је у реду, али их бира парламент БиХ у коме сви који су учествовали на томе имају одлучујућу улогу. Неће то бити страна воља, него ће бити воља органа БиХ. Дакле, то смо договорили да израдимо, да не би оптерећивали овај европски пут. Рекли смо да то буде финализовано до краја априла - рекао је Додик.

Он је додао да су на састанку постигнути и одређени договори у вези са буџетом БиХ.

Непримјерено писмо АТВ-у

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је писмо британског амбасадора у БиХ Џулијана Рајлија главном и одговорном уреднику АТВ-а непримјерено, недозвољено и арогантно.

- Ако не могу да утичу на начин како су они софистицирано научили разним причама о томе да унесу новац и подмите поједине новинаре или путем школа које организује Би-Би-Си које су раније биле присутне и гдје се врши селекција одређених новинара, обука, стални контакт и вјероватно одређена давања, онда када изгубе живце то се деси на овај начин - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је Република Српска препознала Рајлија као “хијену коју је требало одбити”, те да није, нити ће разговарати са њим.

-Британија ремети односе на Балкану. Они мисле да је ово њихово природно стање гдје завађају људе и руше системе. То је познато још из времена Краљевине Југославије и свих ових времена гдје су Британци одиграли потпуно лошу, погрешну, лоповску улогу која је дио њиховог концепта - рекао је Додик.

Изразио је подршку АТВ-у и свим новинарима.

Он је позвао и друге медије да, како је навео, раскринкају британску улогу у БиХ и њиховог амбасадора.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Џулијан Рајли упутио је писмо главном и одговорном уреднику АТВ-а Милијани Кос у којем је, између осталог, навео да је “забринут” због прилога АТВ-а од 16. јануара у вези са санкцијама које је Велика Британија увела маркетиншкој агенцији “Маниа” јер је била ангажована у организацији прославе Дана Републике Српске.

Главни и одговорни уредник АТВ-а Милијана Кос изјавила је Срни да јој није познато да амбасадор неке земље, за којег се јасно зна шта су му обавезе, пише главном уреднику медија, те да је то доживјела као директан притисак на професионалан рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана