Додик о састанку са Путином: Српска би жељела да буде укључена у неки формат са БРИКС-ом

Срна
Додик о састанку са Путином: Српска би жељела да буде укључена у неки формат са БРИКС-ом

КАЗАЊ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је боравак у Русији на Самиту БРИКС-а веома успјешним по Републику Српску, што је констатовано и на састанку са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, а по ријечима Додика, разговарали су о унапређењу сарадње у области туризма, спорта и изградњи Српско-руског храма у Бањалуци.

-Констатовали смо да је учешће репрезентације Републике Српске на спортским играма БРИКС-а било веома успјешно. Путин се захвалио на способности да пошаљемо нашу репрезентацију. Морам да кажем да смо овдје освојили и медаље -  рекао је Додик за Срну у Казању, након састанка са предсједником Русије Владимиром Путином.

Додик каже да је с руским лидером разговарао и о томе на који начин да се омогући активније учешће Српске у оквиру БРИКС-а.

-Знам да се овдје одлучује консензусом свих. Међутим, ми у БиХ имамо могућност да се Парламент БиХ на захтјев Републике Српске сагласи да се и ми можемо бавити оваквим активностима и учлањењем у платформе као што је БРИКС. Покушаћемо то да урадимо - истакао је Додик.

Нагласио је да БРИКС није усмјерен против ЕУ, и да то није сукобљен блок, већ је ријеч о организацији која тежи сарадњи држава и народа.

-Предсједник Путин је ту дао највећи могући допринос. Учешће Кине, Индије и других држава које сада теже да буду примљене у овај блок, показује да БРИКС расте и Република Српска ће настојати да се избори за неко своје мјесто -  рекао је Додик.

Изразио је намјеру да се препозна позиција Републике Српске те наводи да је то разумио и предсједник Руске Федерације Владимир Путин.

-На тај начин ће бити и подржани наши захтјеви - истакао је Додик.

Наводи да је протеклих неколико дана одржао веома успјешне разговоре, те да је владало велико интересовање медија за учешће Републике Српске на Самиту, што показује и 15 интервјуа које је дао за руске медије.

-Ово је била успјешна и добра посјета. Промовисали смо Републику Српску и упознали наше партнере. Разговарали смо и са предсједником Азербејџана, срели смо се и са генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом, који зна за Републику Српску и Милорада Додика. Када смо пришли да се поздравимо он је знао о коме се ради. То нам је важно. Ми желимо само да будемо препознатљиви - навео је Додик.

Он каже да то није усмјерено против било кога, већ је жеља да се искористи капацитет Републике Српске у пуном обиму.

-Наш боравак овдје покушали су да девалвирају причом и измишљотинама о камповима. Рекао сам то и предсједнику Путину. Само се насмијао. Смијешно је да америчка амбасада изда саопштење а данас се повуче о томе да постоје кампови. То је превршило сваку мјеру - истакао је Додик.

Каже да ће у суботу организовати састанак у Источном Сарајеву са српским представницима у безбједносним структурама.

-Очекујем да сви дођу. Они који не дођу сами ће себе дисквалификовати. Желим да питам управо њих који раде у тим структурама да ли је то тачно. Ако је то тачно, зашто су то дозволили. Ако није тачно, зашто се о томе не говори и зашто се лаже о томе - навео је Додик.

Каже да се овакве лажи шире и путем извјештаја који се пласирају у јавност и друге структуре, те наводи да се о истој теми прича већ годинама иако је потврђена као лажна.

-"Ако су икада постојали кампови онда су то били они у ФБиХ. То су кампови вехабија. У Републици Српској никада није забиљежен ниједан камп. Они нама сада упорно лажу, као што је онај (министар одбране) Зукан Хелез који не преза од тога - рекао је Додик.

Каже да им је намјера била да се скрене пажња са успјешне посјете Русији, али да у томе нису успјели.

-Мислим да ови моји састанци говоре о томе колико је ово била успјешна посјета и ми немамо ниједног другог осјећаја осим задовољства - рекао је Додик.

Путин брани националне интересе

 Додик je рекао за Срну да је код предсједика Русије Владимира Путина видио жељу да стабилизује прилике у свијету, а не да наметне нешто своје.

Нагласио је да сусрет са руским лидером у касне сате говори о значају, потреби, жељи и уважавању да разговарају.

Додик каже да је код Путина видио жељу да стабилизује прилике у региону, у цијелом свијету, да се не може примијетити да жели сукобе, да наметне нешто своје.

-Он брани националне интересе Русије. То треба да се разумије, то и други раде - рекао је Додик.

Он је навео да су разговарали о свему што је актуелно и да је захвалио за позив за Самит БРИКС-а, оцијенивши да је то успјешна платформа која буди наду за сарадњу међу народима готово на свим континентима.

-Увјерен сам да ће ово што се десило у Казању бити добар путоказ и добра шанса за стабилизацију глобалних прилика. За то је најзалсужнији Путин и то сам му и рекао - истакао је Додик.

Навео је да постоји разумијевање да се сарадња одвија у веома отежаним околоностима које каратеришу притисци и према Русији и према Републици Српској, те је обавијестио Путина о томе да Запад жели да се уведу визе за руске грађане, што Српска одбија.

-Говорили смо о томе како рјешавати питања везано за нашу економију. Ми и даље одржавамо конакте са њиховим фирмамам и не желимо да изгубимо сарадњу - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана