Додик о састанку са Орбаном: Увијек је добро разговарати са пријатељем који нема калкулација

ГС
Додик о састанку са Орбаном: Увијек је добро разговарати са пријатељем који нема калкулација

БУДИМПЕШТА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре из Будимпеште након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном да је на састанку разговарано о стратешким, билатералним и питањима о Европској унији и кандидатском статусу БиХ.

Додик је нагласио да је увијек добро разговарати са пријатељем, који нема калкулација и партнерски се односи према Републици Српској, преноси РТРС.

- Наши односи су заиста одлични, Мађарска је чланица ЕУ, она која се показала објективном и која познаје Балкан. Развићемо пројекат у вези са пољопривредом, другу и трећу фазу све до 100 милиона евра. Долази тешко вријеме за енергетику, што Мађарској представља проблем. Мађари као народ желе да сачувају свој идентитет у Европи, морате бити оригинални и имати свој став - рекао је Додик.

У понедјељак ће, додаје, бити одржан састанак радне групе Српске и Мађарске у вези са енергетиком.

- То је питање од великог значаја за Европу, па и за Мађарску - истиче Додик.

 Додик каже да је данас у Будимпешти  разговарао са мађарским партнерима о оснивању „Енергетске солидарне заједнице“, будући да тешка ситуација у енергетици показује да је потребан заједнички рад.

-Разговарали смо о енергетској ситуацији и ономе што би се у радном наслову могло назвати „Енергетска солидарна заједница“. То значи да земље које желе да буду дио ње могу и треба да своје енергетске расположиве капацитете дају на увид и да се користе -изјавио је Додик.

Он је појаснио да, према хиперпроцјени која се могла чути, долази тешко и неизвјесно вријеме везано за енергетику.

-И они су слиједећи политику ЕУ, морали да смање температуру гријања у просторијама на 18 степени, што представља додатни проблем овдје. Они ће га рјешавати у оквиру својих могућности - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је у оваквој ситуацији потребан заједнички рад.

Наводи и да су разговарали о најављној кандидатури и могућим предностима за чланство БиХ у ЕУ.

- Хвала свима који су учинили све, прије свега европском комесару (за проширење Оливеру)  Вархељију. Ако нам одобре кандидатски статус, а стање остане исто, ја не видим да је то икакав напредак - оцијенио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана