Додик: НСРС идуће седмице о ребалансу буџета, Српска ће задржати финансијску стабилност

Ведрана Кулага Симић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Ребаланс републичког буџета биће разматран на сједници Народне скупштине Републике Српске 26. октобра, а нови буџетски оквир за 2023.годину и економска политика на засједању 1. новембра чиме ће Српска задржати финансијску стабилност у постизборним данима.

Поручио је то лидер СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је подвукао да ће тиме обезбиједити стабилност и исплате плата и осталих давања која су повећана у овој годину.

- Биће омогућено редовно усклађивање пензија, повећање издвајања за борачке категорије, исплата 750 КМ за незапосленог родитеља у вишечланим породицама и повећање плата у јавном сектору од пет одсто.Тиме ћемо омогућити Српској да настави уобичајни развојни пут. Учинићемо све да оно што смо исказали као наше политике у прошлости обухватимо новим буџетом  - поручио је Додик.

Додао је да се буџет усваја дан прије рока до када Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ  треба да потврди резултате избора.

-На овај начин стављамо тачку на приче о могућим нестабилностима у Српској - рекао је Додик и додао да овим показују озбиљност политике коју воде.

Додик је нагласио да ће бити и повећање плате буџетским корисницима за пет одсто од 1. јануара, да би у марту видјели на који начин економска кретања могу да утичу на ту плату.

- Битно ћемо повећати и средства за област културе у Републици Српској. Желимо да у буџету за идућу годину имамо ставку за изградњу зграде националног позоришта Републике Српске у Бањалуци - поручио је Додик.

Истакао је да ће буџет бити стимулативан и за привреду, те да ће садржавати стимулације за привреднике да повећају плате радницима у реалном сектору.

- Владајућа скупштинска већина има потенцијала да усвоји буџет и он ће бити усвојен, без обзира на опструкције опозиције како би показала слијед својих негативних активности уперених према становништву. Они желе да се Српској деси што гора ситуација јер је то боље за њих и зато желе да доведу у неизвјесну позицију пензионере, инвалиде, борце и све друге и да онда да усмјере своје политичке активности према институцијама Српске за кризу коју су они проузроковали - рекао је Додик.

Нагласио је да је неприхватљиво да Република Српска пређе на систем привременог финансирања.

Пелет на домаћем тржишту 550 КМ

Милорад Додик је рекао да је одлучено да произвођачима пелета буде дозвољено да извезу 50 посто производње, а остало да остане на домаћем тржишту гдје неће моћи прећи цијену од 550 КМ за тону.

 -Они су добијали од Шума РС веома стимулативне цијене за репроматеријал. Зато ћемо им понудити да пласирају половину производње на домаће тржиште. Ако Савјет минситара БиХ не направи квоте за извоз, то ће урадити Влада Републиек Српске. Чекаћемо до 1. новембра и након тога Влада Републике Српске донијеће ту мјеру – истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска остаје при политици да се цијена електричне енергије задржи али да су се многи пребацили на гријање на електричну енергију због чега је у опасности мрежа која не може да поднесе.

-Мораћемо да размислимо о нивелацији цијена из прошле године и како на то да утичемо - рекао је Додик.

Кандидатски статус спекулација

МИлорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ рекао је да вијест о томе да се БиХ да статус кандидата за ЕУ „није добра јер европски фактори покушавају да дајући тај статус задрже у БиХ нелегалног и лажног високог представника и стране судије у Уставном суду“.

Додик је рекао да то није поштено, нити фер, већ да је ријеч о шаради, те о спекулацији бриселске администрације која то ради због својих игара и потреба.

-Ради то више због својих игара и потреба него због наших интереса. Наша политика није и нисмо заинтересовани да у БиХ постоји високи представник, као ни стране судије. Кристијан Шмит је нелегалан, лажан, нема никаквог потенцијала и права, он је измишљен и не постоји, а БиХ нема високог представника - рекао је Додик.

Он је рекао да било какве одлуке Шмита неће бити примијењене са аспекта Српске, нити објављене у Службеном гласнику Српске.

Додик је навео да су Европљани стално говорили да треба спроводити реформе и европске препоруке, па да ће из БиХ по добијању кандидатског статуса аутоматски нестати ОХР и стране судије у Уставном суду.

Он је нагласио да представници Српске никада неће бити за процесе који значе скрнављење позиције Републике Српске и јачање унитарне БиХ, већ ће тежити очувању и враћању републичких надлежности.

Говорећи о ранијих 14 приоритета Европске комисије за напредак БиХ на европском путу, Додик је рекао да су три потпуно непотребна и неприхватљива за Српску.

-И никада се неће имплементирати док сједи ова екипа људи. Они су штетни за Српску и иду ка уништавању Српске што је и крајњи циљ - рекао је Додик.

Нису нити ће бити уведене санкције Русији

Милорад Додик поручио је да БиХ формално није увела ниједну мјеру санкција према Русији, те да такве одлуке неће донијети Савјет министара и Предсједништво БиХ, ни садашње ни будуће.

Додик је изјавио да су лажи да је прећутно прихватио одређене санкције, које се посљедњих дана могу чути у појединим медијима.

Он је нагласио да је ријеч о неодговорним Бошњацима, попут министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, који се у свијету прикључују некима да би добили аплауз, али да најбоље о томе да БиХ није увела санкције говори питање високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља када ће БиХ коначно почети са тим.

-Савјет министара и Предсједништво БиХ, ни садашње ни будуће, неће усвојити ниједну политику увођења санкција према Русији - нагласио је Додик.

Поручио је да ће власт Републике Српске одговорити на све изазове, те да ће од грађана Српске тражити одређену врсту изјашњавања у вези са санкцијама Русији, кандидатском статусу БиХ, високом представнику.

-Конципираћемо питање које ће бити послато на адресе пунољетних грађана Српске. То неће бити формално референдум, али ће бити изјашњавање о неким питањима - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана