Додик: Новим законом Српска ће вратити у своју надлежност сву имовину

Срна
Додик: Новим законом Српска ће вратити у своју надлежност сву имовину

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће новим законом о непокретној имовини Српска вратити у своју надлежност сву имовину, па и ону која је раније пренесена на БиХ, истакавши да је то питање ријешено јер, према Дејтонском споразуму, имовина припада ентитетима.

-Ако нам будете отимали имовину, разбили сте БиХ. Ми у тој БиХ нећемо бити. Ова екипа људи неће разговарати у Парламентарној скупштини, у Савјету министара о том питању јер је то питање ријешено - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Осврнувши се на ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је навео да ниједан суд на свијету не доноси привремену мјеру, те поручио да нико неће отети имовину Српске.

-Покушали смо да се прилагодимо ранијој пресуди. Мислили смо да је то довољно. Вратићемо сву имовину у надлежност Републике Српске у сљедећем закону који ће бити на дневном реду - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је раније покренута прича о војној, односно перспективној војној имовини и да поједини с разлогом инсистирају на питању имовине Српске.

-Одвојићемо Републику Српску ако нам покушате отети имовину. Ако је то питање узми или остави, ми ћемо узети да би оставили - поручио је предсједник Српске.

Говорећи о приступању ЕУ и постављених 14 приоритета, Додик је као кључно издвојио функционисање Уставног суда БиХ у којем сједе стране судије, али и питање, како га је назвао, лажног високог представника.

-На сва питања даћемо наше одговоре и они ће бити јасни. Одбијамо било какву централизацију БиХ по било којем питању. Неће се десити централизација БиХ - поновио је Додик.

Истакао је да неће пристати на појединачне разговоре, јер би се могло десити да у том случају остану неријешена наведена два важна питања за Републику Српску.

Додик је навео да ЕУ није једини и пут без алтернативе, те додао да Унијом не управљају политичари у Бриселу.
Сматра да је „упитна судбина ЕУ, односно да ће се распасти након повлачења САД из Европе“.

-Још увијек смо на причи о европском путу, али нисмо на НАТО путу и никада нећемо бити-  истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана