Додик: Нико не може спријечити обиљежавање Дана Републике Српске

Срна
Додик: Нико не може спријечити обиљежавање Дана Републике Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нико не може спријечити да Република Српска обиљежи свој 31. рођендан и нагласио да би одустајање од 9. јануара значило поништавање историје.

“Без обзира на све свјетске мешетаре и оне који су тражили да се од тога одустане, наши су људи остали упорни и ми то морамо да поштујемо”, истакао је Додик.

Он је рекао да се то административно не може укинути јер то историја напросто не признаје.

“Деветог јануара 1992. године је донесена одлука о формирању Српске Републике БиХ која је неколико мјесеци касније добила назив Република Српска. Донесен је и Устав 28. фебруара, а све се десило прије иједног опаљеног метка на простору БиХ, што значи да је Српска створена у миру и у миру и обиљежава свој дан”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, шта разни администратори и мешетари о томе мисле, то је њихов проблем.

“Оно што је нама важно јесте да се тај дан не може помјерити. Ако би био помјерен само на сљедећи дан, тиме би била поништена историја, а ми немамо намјеру да то чинимо”, поручио је Додик.

Он је рекао да не види никакву опасност за неког другог и позвао све друге вјере и нације које живе у Српској да се томе придруже.

Додик је истакао да је жеља да дефиле у Источном Сарајеву поводом 9. јануара окупи људе из тог краја, а не да изазива било кога у Сарајеву.

“Морбидне идеје /бошњачких борачких удружења/ у Сарајеву да ће спријечити аутобусе више говори о њима него о нама”, навео је Додик.

Он је додао да су биле непотребне најаве протеста бошњачких борачких удружења и невладиних организација у Сарајеву поводом 9. јануара, а који су и отказани /синоћ на састанку федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре са представницима борачких удружења и невладиних организација из Сарајева/.

Према његовим ријечима, очигледно је да је неко, вјероватно под утицајем странаца, одлучио да не буде барикада, али све и да су постављене, дефиле у Источном Сарајеву би био одржан.

“Учесници су већ тамо, одржали су генералну пробу. Само им недостајемо српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и ја и ми ћемо тамо стићи на вријеме. У Српској обиљежавамо Дан Републике онако како ми мислимо да то треба. Све је организовано тако да буде на миран и достојанствен начин”, рекао је Додик.

Он је додао да је овај пут одлучено да традиционално буде одржана свечана академија у Бањалуци, а потом и свечани пријем.

Додик је рекао да ће на дан Републике Српске 9. јануара бити у цркви на литургији, као човјек који то поштује и у то вјерује, а након тога ће отићи у Соколац, гдје ће положити вијенце и цвијеће на мјесту гдје је сахрањен знатан број погинулих српских бораца, који су дали животе за Републику Српску у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је навео да ће у 14.00 часова присуствовати дефилеу у Источном Сарајеву.

“У 17.00 часова бићу у Вишеграду, гдје ће Андрићев институт поводом Дана Републике заједно са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом додијелити годишње награде за књижевна дјела”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, 10. јануара биће у Брчком гдје ће држављани Српске обиљежити Дан Републике.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Свечани дефиле поводом 9. јануара, Дана Републике први пут ове године биће одржан у Источном Сарајеву.  

Додик: Најпозитивнији однос цркве према развоју Републике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да Српска православна црква /СПЦ/ има најпозитивнији однос према укупном развоју Републике Српске, истичући да је веома значајно то што је српски народ посвећен својој цркви и празницима.

“СПЦ на простору Републике Српске и БиХ није умијешана у политику и у институционалном смислу остварује своју мисију и улогу. И то је одваја од неких других вјерских заједница на овим просторима, које покушавају да буду или јесу уплетени у политику”, рекао је Додик новинарима након пријема код Његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема којем је присуствовао са предсједавајућом и српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић.

Додик је нагласио да СПЦ има одмјерен однос према црквеним пословима.

Он је навео да је на пријему код владике Јефрема, који се традиционално одржава на Бадњи дан, разговарано о будућим плановима.

“Окупљамо се око наших заједничких идеја, а заједничка идеја је слобода нашег народа и Републике”, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што и као предсједник Републике може да спозна и подржи то што је православни вјерујући српски народ веома посвећен данашњем празнику, али и СПЦ.

Додик је поручио да манифестације и окупљања грађана који славе Бадњи дан и бадњак, које се данас могу видјети у Бањалуци, али и широм Српске, треба да буду наук будућим генерацијама.

“Младима треба што више да приближимо традицију обиљежавања Божића и пренесмо љубав према овом празнику. На данашњи дан се пече печеница око које се окупља породица, у слављу и весељу”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је навео и да је српски народ посвећен српској православној вјери и обиљежавању свих важних празника, те пожелио срећан Бадњи дан и сутрашњи Божић, уз традиционални поздрав – “Мир Божији, Христос се роди!”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана