Додик: Никада не смијемо заборавити страдалништво добојских мученика

Срна
Додик: Никада не смијемо заборавити страдалништво добојских мученика

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је концентрациони логор за Србе у Добоју, који су оформиле аустроугарске власти, први логор у модерној Европи 20. вијека у којем је од 1915. до 1917. године било заточено више од 45.000 невиних српских логораша, од којих њих 12.000 није преживјело звјерска мучења и злостављања.

"Тужна је чињеница да су жртве овог првог организованог масовног стратишта у дотадашњој историји цивилизоване Европе била и недужна дјеца, српска нејач из БиХ, Србије и Црне Горе", нагласио је Додик за Срну, истакавши да је обавеза и дужност како садашњих тако и будућих генерација да никада не забораве патњу и тешку судбину добојских мученика.

Додик је указао да је формирање логора у Добоју доказ више да су Срби страдалнички народ, те да је 20. вијек био вијек српског страдања и геноцида над нашим народом.

"У календару српског страдања 27. децембар има посебно мјесто, јер је то један у низу тужних датума српске историје и српског страдања које је на овим просторима присутно у континуитету и, као по устаљеној матрици, резервисано искључиво за Србе", нагласио је Додик.

Он је поручио да не само данас, већ сваког дана у години Срби морају да његују културу сјећања, јер је то најмање што се може учинити за претке, али и потомке.

"Никада не смијемо да заборавимо ниједно дијете, жену, старца, мушкарца, војника, наше недужне претке који су били жртве звјерских, злочиначких и геноцидних политика усмјерених против недужних људи, и то само зато што су били поносни Срби", поручио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да се Срби и данас боре за своју слободу против разних видљивих и невидиљивих непријатеља који на разне начине, под плаштом наводне демократије, покушавају да нас сведу на обесправљену статистичку грешку.

"Али, колико год нас убијали, понижавали, покушавали да прекроје истину и фалсификују историју, поносни и честити српски народ вијековима опстаје и опстајаће на овим просторима", рекао је Додик за Срну.

У Добоју ће данас поменом и поглањем вијенаца бити обиљежено 107 година од интернације Срба у логор који су у овом граду оформиле аустроугарске власти, гдје је било заточено више од 45.000 српских логораша, од којих 12.000 није преживјело.

Аустроугарске власти основале су концентрациони логор за Србе у Добоју 27. децембра 1915. године. Логор је затворен 5. јула 1917. године.

У помен жртвама добојског логора Српска православна црква објавила је у септембру 1938. године "Споменицу" и у порти добојског Саборног храма Светих апостола Петра и Павла освештала изграђену спомен-костурницу у којој се налазе ексхумирани посмртни остаци око 12.000 жртава аустроугарског логора.

У Добоју је 1. јула 2016. године откривен и освештан споменик "Добојски логор 1915-1917", посвећен логорашима аустроугарског логора.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је као догађај од посебног значаја интернацију Срба у добојски аустроугарски логор, будући да је тадашња Аустроугарска извршила први геноцид над Србима у 20. вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана